Протест опозиције поводом масовних убистава у Србији :: Semberija INFO ::

 

Протест опозиције поводом масовних убистава у Србији


Протест "Србија против насиља" поводом два масовна убиства у којима је убијено 17 људи, од чега осам ученика једне београдске основне школе, почео је вечерас у Београду.

На протест су грађане позвале опозиционе српске партије, махом проевропски оријентисане, које захтијевају "заустављање промоције насиља у јавном простору" и смјену чланова Регулаторног тијела за електронске медије, државног тијела које одлучује које ће телевизије у Србији добити националну фреквенцију.

Такођер, тражи се и хитно укидање ријалити програма на телевизијама са националном фреквенцијом у којима се већ годинама отворено промовише насиље и забрана штампаних медија који "промовишу примитивизам и крше новинарске кодексе" и који од доласка предсједника Србије Александра Вучића на власт његове политичке опоненете, али и све неистомишљенике, етикетирају и блате, неретко их називајући "издајницима" и оптужујући их за "антисрпско деловање".

Проевропска опозиција тражи и смјену руководства Радио-телевизије Србије и смјену српских функционера "објективно одговорних" за масакре који су се догодили - министра унутрашњих послова Братислава Гашића и директора Безбедносно-информативне агенције Александра Вулина.

У позиву на протест тражена је и смјена министра просвјете Бранка Ружића који је 7. маја, четири дана након првог масовног убиства у Основној школи "Владислав Рибникар", сам поднио неопозиву оставку.

Опозиција тражи и хитно одржавање сједнице Скупштине Србије са само једном тачком дневног реда - одговорност Владе за стање и безбједност у земљи.

Опозиција је за испуњење тих захтјева дала рок властима до 12. маја, и најавила да ће, уколико не буде воље за испуњавањем тих захтјева, "предузети мјере адекватне снази и величини незапамћене трагедије у Србији".

Дио српске опозиције састављене од десничарских партија које себе називају "државотворним" не учествује у протесту, између осталог, и због тога што сматрају да због трагедије "није вријеме за протест", мада неки од њих подржавају захтјеве које је властима упутила проевропска опозиција и "не спрјечавају своје симпатизере да учествују у протесту".

Истим поводом, са истим захтевима и у исто вријеме, у Новом Саду почео је протест "Све мора да стане".

Српски предсједник Александар Вучић у недјељу увече је у централној информативној емисији Дневник 2 на Радио-телевизији Србије оцијенио да је позив на протест "потпуно погрешан и неодговоран".

"Размислите шта ћемо у будућности да имамо када нам се било каква трагедија догоди. Размислите хоћете ли да имамо политичку стабилност и политички мир код сваке веће саобраћајне несреће", рекао је Вучић и закључио да се позивима на протест "уноси потпуни хаос у земљу".

Премијерка Србије Ана Брнабић оцијенила је да у случају масовних убистава "систем није заказао", да је Влада донијела читав низ мјера које су биле на снази, али да "из свега што видимо оне не би спријечиле оно што се догодило".

Београд: Више хиљада грађана на протестном скупу 'Србија против насиља'


Више хиљада грађана окупило се на скупу у Београду, а протестни скупови одржавају се у неколико градова у Србији.

Окупљени захтијевају хитну смјену свих чланова Регулаторног тијела за електроничке медије, хитно укидање емитирања реалитy програма и емисија које промичу насиље, агресију и неморал на телевизији с националном фреквенцијом, забрану штампаних медија који промичу насиље и агресије својим садржајем, објављивање лажних вијести и кршење новинарских кодекса, смјена руководства РТС-а због емитирања програма који промичу насиље, криминал и агресију, одузимање националне фреквенције телевизијама Пинк и Хаппy због кршења закона и промицања насиља, преноси РТС.

Затражили су и смјену министра унутарњих послова Братислава Гашића и директора Сигурносно-информативне агенције Александра Вулина, као и одржавање сједнице Државног парламента на којој би се утврдила одговорност Влада Србије и сигурносна ситуација у земљи.

Протестни скуп “Србија против насиља“ одржан и у Нишу

Неколико десетина грађана окупило се на Тргу краља Милана у Нишу на протесту “Србија против насиља“ који се вечерас истовремено одржава у више српских градова.

На протесте је позвала опозиција уз најаву да ће бити одржани без страначких обиљежја и говора, али уз јасне захтјеве којима се, између осталог, траже смјене министра унутрашњих послова Братислава Гашића и директора Безбједносно-информативне агенијце Александра Вулина.

Док су скупови у Београду и Новом Саду, гдје се окупило на десетине хиљада људи, били заказани још прије неколико дана, позив на нишки скуп почео је да се дијели друштвеним мрежама тек неколико сати прије почетка.

Нишлије су се окупиле на мјесту гдје је 4. маја увече на хиљаде људи палило свијеће и остављало цвијеће и плишане играчке у помен ђацима погинулим у пуцњави у београдској школи “Владислав Рибникар“.

“Сматрам да је време да више не ћутимо. Ово је крајњи тренутак да се заурла против ненормалности којој су нас изложили јако дуго, али никада као у посљедњих 12 година. Морамо да покажемо да нисмо људи којима може да манипулише било ко више икада и зато сам данас овде. Хоћу да се зна да се ја као човјек не мирим са насиљем“, каже Нишлијка Ивана Петровић и додаје да је разочарана малим бројем суграђана на скупу.

Организатори протеста су Демократска странка, Народна странка, Зелено-леви фронт, Не давимо Београд, странка Заједно и Странка слободе и правде, Покрет слободних грађана, Синдикат Слога, Покрет за преокрет – Уједињени који су у позивима истицали да скуп није страначки и на њега позивали “све грађане и организације који желе да подрже борбу против насиља, без икаквих подјела“.


АА / БХРТ