Скок инфлације у земљама које користе евро :: Semberija INFO ::

 

Скок инфлације у земљама које користе евро


Инфлација у европским земљама које користе евро је у априлу порасла на седам одсто, док се притисак на домаћинства повећава, преноси Euronews.

Европска инфлација је додатно порасла прошлог месеца, продужавајући тако притисак на домаћинства и одржавајуђи притисак на Европску централну банку да дође до још једног повећања каматних стопа.

Потрошачке цијене у 20 земаља које користе евро скочиле су за седам одсто у априлу у односу на годину дана раније, а мало мање са годишње стопе од 6,9 одсто у марту, саопштила је у уторак статистичка агенција Европске уније, Евростат.

Цијене хране су се мало спустиле, па су пале на годишњих 13,6 са мартовских 15,5 одсто, док су цијене енергије порасле за скромнијих 2,5 одсто.

Базна инфлација, која искључује нестабилну храну и гориво, благо је успорила, али је и даље била висока. Износила је 5,6 процената, због чега се очекује да ће ЕЦБ наставити са својим покушајима обуздавања инфлације повећањем каматних стопа. Питање је, само, колико брзо ће то повећавање ићи.

Аналитичари кажу да би састанак ЕЦБ у четвртак у Франкфурту могао да се заврши повећањем каматне стопе од четвртине или пола процента поена.


Независне новине