Савез синдиката Српске: Послодавцима радници да буду на првом мјесту :: Semberija INFO ::

 

Савез синдиката Српске: Послодавцима радници да буду на првом мјесту


Међународни је празник рада - Први мај. У Бањалуци се обиљежава традиционалним скупом руководства Савеза Синдиката Републике Српске и гранских синдиката.

Повећати плате радницима, уредити систем плата у реалном сектору односно потписати колективни уговор, неки су од захтјева са данашњег скупа.

Са просјечном платом од 1.250 KM, грађани у Срспкој не могу да плате ни пола потрошачке корпе која је прешла цифру од 2.000 KM. У јеку инфлације радници кажу - могу да приуште само основне животне намирнице и зато је сматрају под хитно потребно уредити систем плата. Уз повећање плата, неопходно је и потписивање колективног уговора на који Савез синдиката указује годинама.

То је једини начин, кажу, да послодавци задрже раднике у земљи. Из ресорног министарства кажу да ће у наредном периоду бити покренут рад Економско-социјалног савјета, да би се кроз дијалог дошло до најоптималнијих рјешења за раднике у Српској.

Међународни празник рада - 1. мај обиљежава се широм свијета у знак сјећања на дан када су радници у Чикагу штрајком и протестима почели да се боре за радничка права.

Да би указали на права радника Савез синдиката Српске окупио се у парку "Младен Стојановић" како би послодавцима послали поруку- да им њихови радници буду на првом мјесту.

(РТРС)