Протести у Сарајеву :: Semberija INFO ::

 

Протести у Сарајеву


У организацији Синдиката радника трговине јутрос је испред зграде Парламентарне скупштине БиХ у Сарајеву организован протестни уранак под називом “Када смо ми на реду?”, а затим и протестна шетња до зграде ПарНеколико десетина чланова синдиката се пола сата задржало испред Парламентарне скупштине, а испред улаза у институцију су оставили своје захтјеве. Након тога су се мирном шетњом упутили према Парламенту ФБиХ гдје су такође исказали своје незадовољство и поновили захтјеве, преноси Кликс.

-Желимо симболично рећи да остављамо наше захтјеве испред врата и очекујемо да нас зовну да би их рјешавали - изјавила је предсједница Синдиката радника трговине и услужних дјелатности БиХ Мерсиха Бешировић. Она је истакла и да се нада да ће нова Влада ФБиХ засукати рукаве и почети радити и на питањима права и бољег статуса свих радника. Бећировић је истакла да је потребно натјерати политичаре да ослободе одређених намета послодавце како би они повећали плате својим радницима.

-И послодавци и радници су свјесни лоше ситуације. Сада су на реду политичари - истакла је. Синдикат тражи хитно усвајање Измјена Закона о унутрашњој трговини ФБиХ који би регулисао слободне недјеље и слободне дане за вријеме празника, а који није добио подршку посланика у прошлом мандатном периоду. Траже и измјене Закона о раду, хитно повећање минималне плаће и измјене закона о порезу на доходак и доприносима.

(Глас Српске)