Објављено свједочења Хитлеровог личног пилота о посљедњим данима фирера :: Semberija INFO ::

 

Објављено свједочења Хитлеровог личног пилота о посљедњим данима фирера


МОСКВА - Руска Федерална служба безбједности (ФСБ) скинула је ознаку тајности са неких докумената из истражног досијеа Ханса Баура, личног пилота Адолфа Хитлера и команданта "Фирерове ескадриле", који је свједочио о посљедњим данима нацистичке власти.

Баур у свједочењу наводи да је у јануару 1945. године позван да из Минхена дође у Берлин код Хитлера, који је постао "још мрзовољнији и повученији".

"Већину времена је био изолован у свом склоништу", изјавио је Баур, преноси "ТАС С".

Он је навео да је Хитлер покушао да "створи утисак оптимизма и извјесности у погледу побједе Немачке".

Како је рекао, Хитлерово окружење је сматрало да фирер још има неке ресурсе да рат доведе до успјешног завршетка, а неки од њих су вјеровали да постоји ново тајно оружје, попут атомске бомбе.

Када је Црвена армија стигла до Одре, "штаб врховне команде почео је да има извјесне сумње", а до средине марта, помоћници су завршили припреме за премјештање штаба на обалу Балтичког мора, свједочио је Баур.

"Почетком априла 1945. године, све је било спремно да се штаб врховне команде премјести на сјевер или у Бергхоф на југу", рекао је Баур. 

Додао је да је неколико авиона било у стању приправности, у случају да Хитлер одлучи да напусти Берлин.

Претходно су авиони "Фирер ескадриле" распоређени на шест аеродрома у Берлину, а пут код Бранденбуршке капије претворен је у писту.

"Сваке ноћи, четири до пет авиона са папирима, пртљагом и путницима кренуло је из Берлина за Бертесгаден", навео је Баур.

Он је рекао да је Хитлера посљедњи пут видио на дан његовог самоубиства, 30. априла 1945. године.

Према његовим ријечима, Хитлер га је позвао у своју собу и поклонио му Рембрантов портрет цара Фридриха Великог који је висио на зиду.

Баур је покушао да побјегне из Берлина, али је 2. маја 1945. године повријеђен и заробљен од стране Црвене армије.

Десет година је провео у затвору у Совјетском Савезу, прије него што је у октобру 1955. године изручен Француској, гдје је био затворен наредне двије године.

Умро је у 96. години, 1993. у Хершингу, у Баварској.


Танјуг / Независне