Више насељених мјеста посјетио незвани гост: Медвјед полупао кошнице :: Semberija INFO ::

 

Више насељених мјеста посјетио незвани гост: Медвјед полупао кошнице


- У протеклих неколико дана у више насељених мјеста надомак Велике Кладуше уочено је присуство већег медвједа који је у три наврата уништио више десетина кошница овдашњим пчеларима.

У Ловачком друштву "Срндаћ" из Велике Кладуше потврдили су како им је пријављена штета на пчелињацима у селима Видовска и Шуматац, у непосредној близини ловишта којим газдују.

Из овог удружења су позвали мјештане да буду опрезни и да пријаве кретање медвједа уколико га уоче.

Иначе , на овом подручју велики број пчелара држи кошнице због богате испаше коју околне шуме и ливаде пружају пчелама.

Они страхују од штете, а један број њих већ је почео са премјештањем кошница на друге локације.

С обзиром на то да се медвједи у потрази за храном послије зимског сна и вишемјесечне хибернације све чешће спуштају из виших планинских подручја у низине, ловци сматрају како се и у наредном периоду може очекивати њихово повећано присуство јер се ове године очекује богат урод воћа. Присуство медвједа и штета коју чине догађају се и у другим опћинама на подручју Унско-санског кантона, што доказује како се бројно стање ових животиња у посљедњих десетак година значајно повећало.

Већ дуго година медвједи су на листи заштићених животиња, што је допринијело њиховој значајној репродукцији, али у посљедње вријеме све чешће се разматра и помиње могућност да се одобри и ова врста лова.

У ловачким организацијама истичу како ће у тим плановима број медвједа који ће се моћи одстријелити бити одређиван на основу процјене њиховог укупног бројног стања у ловиштима.

(Независне)