Кијев још није спреман за офанзиву :: Semberija INFO ::

 

Кијев још није спреман за офанзиву


КИЈЕВ – Један од највиших украјинских званичника рекао је да ће Украјина кренути у контраофанзиву против руских трупа кад буде спремна за то, додавши да је само питање времена када ће постићи неопходан ниво војне припремљености да се упусти у такву акцију.

Секретар украјинског Савета за националну безбедност и одбрану Олексиј Данилов рекао је агенцији Асошијетед прес да савезници Украјине помажу влади у Кијеву да постигне ниво техничке опремљености која је неопходна за покретање напада, доставом тешко оклопљених возила и муниције.

Данилов је, међутим, исказао и незадовољство због тога што званичници савезничких земаља „обећају једну ствар, а онда ураде неку сасвим другу”. Није објаснио на шта тачно мисли.

„Ако ми нисмо спремни, онда нико неће почети неприпремљен”, рекао је.

У вези са великим „цурењем” обавештајних података САД у вези са ратом у Украјини, Данилов је рекао - у складу са оним што говоре и други званичници његове земље - да то неће нанети озбиљнију штету будућим офанзивама, и указао да Украјина не дели високосетљиве информације са сваким.

„Ако неко мисли да ми неком полажемо рачуне, у дубокој је заблуди”, рекао је Данилов и додао да се тако осетљива безбедносна питања одлучују на затвореним састанцима са председником државе Володимиром Зеленским, и да ће „само тамо бити одлучено када, у ком правцу и у којем ритму” ће се кренути у ослобађање територија које је окупирала Русија.

Данилов није желео да коментарише тренутно стање залиха оружја које поседује Украјина и само је рекао да ће га „бити довољно да се сузбије Русија”, али је додао да његова земља ради даноноћно на припремам за могућу офанзиву, „што укључује суботе и недеље”. Према његовим речима, једини проблем је време које има „велику цену” за Украјину.

Данилов није директно потврдио да је противваздушни систем за одбрану Патриот, који су обећале САД, стигао у Украјину, али је сугерисао да се то догодило.


​Политика