„Њујорк тајмс": НАТО послао војску у осам држава које се граниче са Русијом :: Semberija INFO ::

 

„Њујорк тајмс": НАТО послао војску у осам држава које се граниче са Русијом


НАТО се због ситуације у Украјини припрема за борбене акције на својим границама, пише „Њујорк тајмс".

Како наводи лист, НАТО прелази са стратегије обуздавања претњом која подразумева напад као одговор, на стратегију обуздавања забраном, која подразумева већи број војника стално распоређених на граници са Руском Федерацијом, већу интеграцију војних планова између Сједињених Америчких Држава и савезника, већу потрошњу на одбрану, као и више детаљних захтева према савезницима о томе какве снаге и опрему би требало да имају.

Истиче се и да је сада циљ НАТО-а не само да активира своје снаге, већ и да их учини приметнијим за Русију.

У чланку се додаје да је НАТО већ послао војску из разних земаља у осам држава поред границе са Русијом и сада разматра могућности да их увећа.

Како је саопштио извор у НАТО-у, у оквиру нових планова командант обједињених снага НАТО у Европи Кристофер Каволи први пут од периода Хладног рата интегрише војне планове САД и других савезника у НАТО-у. Извор је додао да су се Американци вратили у Европу и да сада „одлучују са НАТО-ом како ће САД штитити Европу", наводи се у материјалу.

Русија од 24. фебруара 2022. године спроводи „специјалну војну операцију у Украјини”. Руски председник Владимир Путин рекао је да је задатак операције заштита људи који су осам година били изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима, пише РТ Балкан. Поручио је и да је Русија 30 година покушавала да се договори о принципима безбедности у Европи, али се суочила или са циничном преваром и лажима или са покушајима притиска и уцене. Алијанса се у међувремену, упркос протестима Москве, стално шири и приближава границама Русије.


​ПОЛИТИКА