У ЦИК-У СВЕ НА БРОЈУ :: Semberija INFO ::

 

У ЦИК-У СВЕ НА БРОЈУ


Foto: GlasSrpske

Сарајево - Тужилаштво БиХ донијело је наредбу о неспровођењу истраге о нестанку десетак тона папира намијењеног за штампање гласачких листића из складишта Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ, о чему је уочи прошлогодишњих општих избора био формиран предмет и дат налог Агенцији за истраге и заштиту БиХ (СИПА) да изврши провјере, сазнаје “Глас Српске” у Тужилаштву БиХ.


Према тврдњама нашег саговорника из ове институције, Тужилаштво БиХ је наредбу о неспровођењу истраге упутило СИПА још 30. јануара ове године, али јавност о томе није информисана зато што се послије избора више нико није интересовао за тај предмет.

- Инспектори СИПА су извршили провјере и установили да је, на примјер, за локалне изборе 2004. године набављено 58 тона папира, а да је потрошена 51 тона и слично се отприлике понављало за сваки наредни изборни циклус. Међутим, установљено је да ЦИК није имао успостављене евиденције за складиштење и управљање гласачким материјалом, што је у суштини био основни разлог због којег пописна комисија ЦИК-а није могла да утврди стварну количину папира - објашњава наш саговорник.

Он истиче да је СИПА извјештај о извршеним провјерама и прикупљеним информацијама доставила Тужилаштву БиХ, које је крајем јануара издало наредбу о неспровођењу истраге, уз образложење да не постоји основ сумње да је извршено кривично дјело.

Само двадесетак дана након што је обустављена истрага, пописна комисија ЦИК-а сачинила је елаборат о извршеном попису имовине и обавеза, који су усвојили чланови ЦИК-а.

У ревизорском извјештају Канцеларије за ревизију БиХ о пословању ЦИК-а у прошлој години наводи се да је извршеним пописом констатовано да је стварно стање средстава усклађено са књиговодственим те да пописом сталних средстава није утврђен мањак нити вишак сталних средстава. Ипак, ревизори су препоручили да у складу с извјештајем СИПА буду успостављене евиденције и процедуре за складиштење и управљање изборним материјалом.

- Централна изборна комисија је дужна да успостави одговарајуће интерне контроле управљања изборним материјалом, с посебним нагласком на успостављање контроле над употребом и чувањем папира за штампање гласачких листића, те да обезбиједи да се на најекономичнији начин располаже њим, при томе водећи рачуна да спровођење изборног процеса не буде доведено у питање - наводи се у ревизорском извјештају о раду ЦИК-а.

Портпаролка ЦИК-а Максида Пирић каже да не зна ништа у вези са наводима о нестанку папира из складишта, истичући да у ову институцију из Тужилаштва БиХ није дошао никакав акт у вези са вођењем или неспровођењем истраге о томе, док нико од чланова ЦИК-а јуче није одговарао на наше позиве, па нисмо успјели да добијемо њихов коментар.

Ментори

Бивши посланик СДС-а у Парламенту БиХ Александра Пандуревић каже да није ни очекивала другачији епилог осим обустављања истраге зато што ЦИК и правосуђе имају исте политичке менторе.

- Прије ће одговарати онај службеник ЦИК-а што је писао писма о наводним љубавним аферама него што ће неко бити кажњен за изборне злоупотребе. Овдје одговарају бабе с пијаце које продају килограм сјеченог дувана, а нико не дира црно тржиште цигарета, на којем се годишње обрћу десетине милиона марака. Да институције иоле функционишу, не бисмо у сусрет локалним изборима ишли са члановима ЦИК-а којима је истекао мандат - каже Пандуревићева.

(глассрпске.цом)