Осуђен женски трио из БиХ: Оробиле више од 100 француских пензионера :: Semberija INFO ::

 

Осуђен женски трио из БиХ: Оробиле више од 100 француских пензионера


– Суд у француском Кемперу осудио је три жене из БиХ старости 19, 22 и 26 година на вишегодишње затворске казне због крађе и превара са кредитним картицама. Осуђен је и 34-годишњак, који им је био помагач, а који је био у вези са једном од њих.
Њихова мета су били стари и немоћни, са чијих картица су скидале готовину. Једна од првих које су свједочиле на суду је 22-годишњакиња, која је трудна и која већ има двоје дјеце у Босни и Херцеговини. Ипак , ни то је није спасило осуђујуће пресуде од двије године затвора.
Њен љубавник им је био помагач, а њих три су углавном “оперисале” по Нормандији, Бретањи, југозападу Француске.
Оне су буквално исле редом градовима средње величине али и мали општинама, гдје је било лако доћи до потенцијалних жртава.  Редовно су се кретале између Француске и Шпаније, а за те потребе би куповале аутомобиле, које би касније само оставиле поред пута. Углавном , биле су веома организоване и веома стручно су бирале своје жртве. Сам посао је био више него уносан.
Након годину дана истраге, ухапшене су у хотелу Брив ла Жилијар у департману Корез. Управо су се спремали да крену у Шпанију.
Када је ријеч о жртвама, регистроване су само оне које су пријављене, а то је укупно 127 жртава, чији је просјек година 77. Процијењена штета је 153.000 евра.
Током исцрпне истраге француска полиција је на основу доказа успјела да уђе у њихов систем рада. Углавном су “оперисале” по супермаркетима. Када би пришле жртви, која је плаћала картицом или дизала новац са банкомата, снимиле би њен пин код, а новац подигле након неколико минута. Још један од начина крађе био је тај да су жртве пресретале на паркинзима супермаркета и одвлачећи им пажњу, украле би им картице.
Једина олакшавајућа околност била је што су крађе извеле без насиља. Током јучерашњег суђења свједочила је и једна од жртава:
“Пришле су ми на паркингу једног хипермаркета. Врло добро су говориле француски. Веома брзо сам схватио да су ми узеле кредитну картицу. Буквално су ми у року од 14 минута скинуле 1200 евра”; рекао је он.
Када их је судија питао шта је била чија улога, оне нису знале да одговоре. Штавише , нису се могле ни сјетити колико су људи оробиле.
Новац су углавном користиле за пошаљу породици, али и за свакодневне потрепштине те одсједање у скупим хотелима:
“Ја сам новац трошила на храну, на хотеле. Наравно , дио новца сам слала у Босну, мојој дјеци и мајци”, рекла је 22-годишњакиња, док је 19-годишњакиња признала да је често посјећивала казино.
Занимљиво да нико од њих четворо није никада хапшен у Француској, али јесу у другим земљама. Једини осуђени мушкарац (34) је већ осуђиван за кријумчарење људи у БиХ, Хрватској. Иначе , он живи у Шпанији са супругом и седморо дјеце.
Његова трудна дјевојка (22) је већ процесуирана за слична кривична дјела у Аустрији, Хрватској, Швајцарској и Чешкој Републици.
Иако је тужилаштво тражило затворску казну и до шест година, након неколико сати одлучивања судија је пресудио годину дана условно за 19-годишњакињу, док су остали добили двогодишње казне затвора. Одмах по изрицању пресуде су спроведени у затвор.

(Независне)