ПОСКУПИЋЕ И СВЈЕЖЕ МЕСО: Жива вага прасића у Српској дошла на 10 КМ :: Semberija INFO ::

 

ПОСКУПИЋЕ И СВЈЕЖЕ МЕСО: Жива вага прасића у Српској дошла на 10 КМ


Килограм живе ваге прасића у Републици Српској већ се продаје по 10 КМ, а цијена ће, како упозоравају фармери, за предстојеће славе и празнике бити још виша! Иако не желе да калкулишу колико ће грађани килограм плаћати око Првог маја, те за Ђурђевдан и Марковдан, шушка се да би цијена живе ваге могла да оде и до 12-13 КМ.

– Килограм тренутно кошта и до 10 КМ, што је рекордна цијена. Примјера ради, у исто доба прошле године жива вага прасића кретала се око 4,5 КМ, што значи да је сад и више него дупло скупља. Једноставно, ове робе нема довољно на тржишту, па су посљедица поскупљења – наглашава за Српскаинфо предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Српске, Стојан Маринковић.

Према његовим ријечима, уназад годину дана у Српској су поскупјели и товљеници и јунад, што ће се, како каже, одразити и на цијене свјежег меса.
– Прије годину дана, жива вага товљеника коштала је 3,2, а сада 5 КМ. У овом периоду, килограм живе ваге јунади је са 5,5 отишао на 6,5 КМ. За очекивати је и да оду цијене у месницама – наглашава Маринковић.

Додаје да су, ипак, највише поскупјели прасићи, а разлог је што их нема довољно на тржишту.
– Годинама смо упозоравали на посљедице прекомјерног увоза и да домаћег фармера треба заштитити, али нико није реаговао. Сад кад је потражња далеко већа од понуде, јер је домаћи сточни фонд уништен, нико не треба да се чуди што стока стално поскупљује. Нажалост, цех плаћају обични грађани који, ионако, једва састављају крај с крајем – поручује Маринковић.

Фармери упозоравају и на могућност несташице меса, с обзиром да Европа почиње да брани његов извоз, како би обезбиједила своје становништво.


Српскаинфо