ПРИЧА О ХУМАНОСТИ... :: Semberija INFO ::

 

ПРИЧА О ХУМАНОСТИ...


Да су наши људи широм наше земље, људи великог срца потврђује и ова прича. Прича о храбрим наставницама и њиховим ученицима који су своју енергију, вријеме и труд уложили у једну представу, са циљем да помогну свом суграђанину, дјечаку Милошу Божовићу из Источног Сарајева. Милош је дјечак који због задобијених повреда мора на лијечење у иностранство и потребно је прикупити 120.000 еура. Предства је настала као резулат рада ученика у оквиру драмске секције, али је убрзо изашла из оквира школе и града и постала прича која је ујединила многа срца.

Представа „Женски времеплов“ је пројекат међушколске и међуградске сарадње ЈУ Прве основне школе из Брчко дистрикта и Основне школе Петар Петровић Његош из Источног Сарајева. Наставнице српског језика и књижевности из ове двије школе написале су текст и уз помоћ добрих људи осмислиле и реализовеле пројекат сарадње. Ученици су у оквиру драмске секције у својим школама припремали изведбу ове представе, а онда су се на дан њене премијере у Источном Сарајеву по први пут састали, оформили двије мјешовите групе и под слоганом „Заједно за Милоша“ представу одиграли у хуманитарне сврхе.

Друга мјешовита група представу је извела у Брчком 24. 3. 2023. године у оквиру обиљежавања 23-годишњице постојања Дистрикта. С обзиром на то да се обиљежавање Дана Дистрикта поклапа са обиљежавањем Дана жена, представа је посвећена знаменитим женама наше историје. Како организатори из Брчког нису били у могућности представу реализовати у хуманитарне сврхе, као што је то учињено у Источном Сарајеву, одлучено је да се „Женски времеплов“ већ почетком априла врати на брчанску позорницу, али и да се одигра у Бијељини.

Ученици и наставници моле све добре људе да дођу и одгледају представу како би се прикупило што више новца за лијечење дјечака Милоша Божовића, некада ученика Основне школе Петар Петровић Његош из Источног Сарајева. Представа је одушевила публику и у Брчком и у Сарајеву и изазвала буру емоција. Ученици су маестрално одглумили, а сам драмски текст, нарочито његов крај никога није оставио равнодушним.

У Брчком хуманитарну акцију организује ЈУ Прва основна школа у сарадњи са Одјељењем за образовање Владe Брчко дистрикта, и извођење ове представе је планирано 5. априла у Дому култутре са почетком у 20 часова. У Бијељини Удружење грађана „Родитељи за права дјеце“ је организатор ове хуманитарне акције и представа је заказана за 6. април са почетком у 19 часова у великој сали центра за културу „Семберија“.

Посебност ове приче је у вољи и жељи, прије свега наших најмлађих, да помогну свом вршњаку, али и у ентузијазму, храбрости и упорности наставница које су нам свима примјер да љубав према свом позиву заиста може да мијења свијет на боље. Све ово подржали су и родитељи који су се потрудили да максимално помогну организацију и омогуће приказивање ове представе за сада у три града. Постоје планови и за реализацију у другим градовима у Републици Српској.

Брчко 5. и Бијељина 6. априла требају подржати ову дивну причу и постати дио ње! Са жељом да заједно помогнемо Милошу, од срца сви сте позвани на ове хуманитарне догађаје.
                                               
Јелена Сарафијан у име УГ „Родитељи ЗА права дјеце“