Продата најстарија и најпознатија шпедитерска компанија у БиХ :: Semberija INFO ::

 

Продата најстарија и најпознатија шпедитерска компанија у БиХ


Једна од најстаријих и најпознатијих шпедитетских компанија у БиХ – Интершпед Логистицс Сарајево, добила је новог власника. Крајем прошле године Бизнисинфо је објавио да је дотадашњи власник, Интершпед Тузла одлучио продати 100 посто удјела у фирми Интершпед Логистицс Сарајево.

Продаја је у међувремено обављена а нови власник је компанија БНТ-ТЕЦХ д.о.о. Сарајево, чији су оснивачи Тарик Карић, Алем Лаличић и Кенан Хајрић. Интершпед Логистицс је компанија са дугогодишњим искуством из области међународне и унутрашње шпедиције, транспорта и складишне логистике. Интершпед Логистиц Сарајево је у 2021. имао приходе од око 2,2 милиона КМ и пословао је позитивно уз добит од око 45 хиљада КМ. Упошљавали су 47 радника. Компанија Интершпед Логистиц настала је из предузећа Интершпед д.д. Сарајево, које се убраја у једно од најстаријих привредних друштава у БиХ. Основана је 1948. године, у главном граду Босне и Херцеговине и једино је домицилно друштво из шпедитерске дјелатности до 1952. године.

​До 1948. године на подручју еx Југославије је егзистирала једна државна шпедитерска фирма Трансјуг Београд, која се децентрализује оснивањем предузећа по бившим републикама. Године 1953. одлуком тадашње владе, Трансјуг на подручју Р БиХ послује под именом Интершпед. У осамдесетим годинама прошлог вијека, радни колектив је бројао 800 упосленика. Почетком деведесетих година прошлог вијека дошло је до осамостаљења одређених дијелова и подружница Интершпеда, у складу са „марковићевим“ приватизацијским законима. Интершпед д.д. Сарајево је остало једини правни насљедник. Интершпед д.д. Сарајево је један након рата приватизован и од 2007.године друштво је у 100 посто приватном власништву дионичара. Компанија Интершпед Логистицс доо Сарајево, основана је 2016. године као кћерка фирме Интершпед д.д. Сарајево. У августу 2017. Интершпед Логистицс доо преузима компанија Интершпед Тузла дд Тузла, која постаје 100% власник, наводи Бизнисинфо.


РТРС