Представнички дом ПСБиХ о Приједлогу буџета институција БиХ и допунама Закона о платама :: Semberija INFO ::

 

Представнички дом ПСБиХ о Приједлогу буџета институција БиХ и допунама Закона о платама


Представнички дом Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) данас на хитној сједници разматра Приједлог закона о буџету институција и међународних обавеза Босне и Херцеговине.

Вијеће министара БиХ је 15. марта једногласно утврдило буџет у форми нацрта. Укупни приходи, примици и финансирање институција БиХ у оквиру буџета за 2023. годину износе 1.315.400.000 КМ, што је повећање за 241,8 милиона КМ у односу на буџет институција БиХ за прошлу годину.

Приједлог закона о буџету институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2023. утврдило је Предсједништво БиХ на ванредној сједници 20. марта, а дан касније Приједлог је упућен у парламентарну процедуру на усвајање по хитном поступку.

Прије расправе о буџету, на дневном реду је Приједлог закона о допунама Закона платама и накнадама у институцијама Босне и Херцеговине, чији је предлагач Предсједништво БиХ, са захтјевом да се Приједлог закона разматра по хитном поступку.

У наведеном приједлогу се тражи да се у Закон о платама и накнадама у институцијама Босне и Херцеговине дода нови члан 7ц у којем стоји да ће се, изузетно од члана 7 овог закона, плате и накнаде именованим и изабраним особама у институцијама БиХ које имају коефицијент изнад 8,0 обрачунавати уз примјену основице од 535 КМ.

Овим измјенама, плате именованих и изабраних особа у институцијама БиХ остале би на постојећем нивоу, без обзира на повећање висине основице на 600 КМ запосленима у институцијама БиХ, које је Вијеће министара БиХ донијело с циљем побољшања материјалног положаја запослених усљед општег тренда раста цијена. 


Фена / БХРТ