Месо поскупљује, пријети и несташица: Очекује се нови удар на џепове грађана :: Semberija INFO ::

 

Месо поскупљује, пријети и несташица: Очекује се нови удар на џепове грађана


Становнике Босне и Херцеговине у наредном периоду очекује ново поскупљење меса, а, осим тога, пријети и несташица. Разлога за то је више. Наиме, лоша вијест стиже из Европске уније, која има намјеру смањити производњу меса, а домаће тржиште нема капацитет да покрије потребе ни домаћег становништва.Подсјетимо, енорман раст цијена прошле године довео је до тога да су грађани месо престали куповати на килограм, већ претежно купују по пола килограма.

Погрешан рад

Према неким најавама, месо би могло бити скупље од 10 до чак 30 посто.
Осим тога, производња меса, односно узгој стоке, драстично је скупља, због чега све више фармера одустаје од бављења овим послом због неисплативости рада. С друге стране, надлежни у БиХ нису имали слуха за проблеме узгајивача те им нису помогли.Предсједник Удружења пољопривредника ФБиХ Адмир Кахриман казао је за „Аваз“ да нам најаве које долазе из ЕУ о смањењу производње меса никако не иду у прилог и вјероватно значе да ће на нашем тржишту доћи до поскупљења.
– Када је ријеч о месу, 90 посто увозимо из земаља ЕУ. То значи да цијену нашег меса на полици, односно у продаји, диктира свјетско тржиште.
Досадашњи погрешан рад, у којем је занемарена домаћа производња, довео је до тога да се она из године у годину све више гасила.

Турско тржиште

Тако да сад овисимо о увозу, а цијене диктира европско тржиште – рекао нам је Кахриман.
Како је навео, у ФБиХ се годишње утови до 8.000 грла.
– То је ништа. Ако израчунамо 8.000 грла по неких 280 до 300 килограма меса, то је поражавајући податак. С друге стране, имамо и отворено тржиште за Турску, те ће та домаћа производња углавном завршавати на турским трпезама – закључио је Кахриман у разговору за „Аваз“.
375,3 милиона килограма меса од јануара до краја новембра увезено је на домаће тржиште прошле године.
9,3 милиона килограма меса БиХ је извезла у истом периоду прошле године.


Српскаинфо / Аваз