Казна 200 КМ за оног ко се паркира на мјесто за лица с инвалидитетом :: Semberija INFO ::

 

Казна 200 КМ за оног ко се паркира на мјесто за лица с инвалидитетом


- Дом народа БиХ усвојио је јуче Приједлог закона о допуни Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ, који се односи на пооштравање новчаних казни и увођење казненог бода за непрописно паркирање на мјесто предвиђено за паркирање лица с инвалидитетом.

Тако ће новим приједлогом онај ко почини овај прекршај платити 200 марака казне те ће добити казнени бод.

Посланик Саша Магазиновић, који је овај приједлог и упутио у парламентарну процедуру, рекао је на сједници Дома да су полиције оба ентитета и удружења иницирале доношење оваквог законског акта с обзиром на то да су постојеће казне за злоупотребе паркинг-мјеста за особе с инвалидитетом често јефтиније од плаћања редовног паркинг-мјеста.
Биљана Недић, лице с инвалидитетом, која се, како каже, константно суочава с овим проблемом, каже да су несавјесни возачи главни проблем.

"Нама су више проблем били несавјесни возачи који се паркирају на мјеста означена за особе с инвалидитетом него сам закон, јер кад закон постоји - ту је и могућност мијењања онога што се у пракси не покаже као добро", казала је Недићева, додајући да је радује пооштравање казни, а како каже уједно је и растужује јер, нажалост,  разумијемо само језик санкције.

"Људи су навикли да се не паркирају на мјеста са ознаком резервисан паркинг знајући да ће бити кажњени, док на нашим мјестима постоје јасне жуте линије, као и велика табла с натписом коме је паркинг намијењен и да је непрописно паркирање законом кажњиво, али то веома мали број људи поштује. Бојим се да нас и не гледају као на равноправне учеснике у саобраћају и самим тим мисле да та мјеста нама не требају. Понекад је то ствар надмоћи јер ћемо чешће видјети да су на таквим мјестима најскупље марке возила, а ја бих рекла да је то бахатост", казала је Недићева за "Независне новине".

Према њеним ријечима, скоро да нема дана да се не сретне с проблемом у вези с паркинг-мјестом.

"Свашта сам доживљавала, чак је човјек хтио физички да ме нападне јер сам га опоменула да се ту не паркира. Када се враћам у касним часовима из града не усуђујем се ни опоменути људе из сигурносних разлога. Такве вечери ми заиста изазову неку горчину и тугу", казала је Недићева.

Како истиче, има и дивних људи који увијек опомињу друге суграђане.

"Неки су чак самоиницијативно остављали папириће на којима су указивали на непрописно паркирање. Хвала свим тим људима, заиста нису свјесни колико су помогли", казала је Недићева.

Према њеним ријечима, овим санкцијама не подлијежу мјеста као што су тржни центри, гдје се такође сусрећу са проблемом заузетог паркинг-мјеста од стране људи којима то мјесто не треба.

Дејан Трнинић, директор Удружења жртава саобраћајних незгода "Степ", истакао је за "Независне новине" да би пооштравање које је предвиђено законом и те како могло утицати на свијест возача.

"Мислим да би ово могло да подигне свијест наших возача јер ако превенција не утиче, онда ће свакако новчано кажњавање имати резултата", рекао је Трнинић.

Казна у Бањалуци скупља 150 одсто

Град Бањалука планира да пооштри казнену политику за несавјесне возаче који се паркирају на мјестима резервисаним за особе с инвалидитетом и такси стајалиштима, тако што ће новчана казна за овај прекршај бити повећана са 40 на 100 КМ.

Осим тога, Комунална полиција ће добити овлаштења да контролише стање на приватним паркинзима, односно биће у могућности да казни несавјесне возаче који паркирају возила на паркинг-мјестима резервисаним за лица с инвалидитетом која се налазе у тржним центрима, што до сада није био случај.

Ове новине треба да буду регулисане кроз измјену Одлуке о безбједности саобраћаја на путевима града Бањалука, која ће се наћи на дневном реду засједања локалног парламента, које ће се одржати 30. марта.
 
(Capital.ba)