Државно такмичење у пружању прве помоћи: Омладинци бијељинског Црвеног крста освојила друго мјесто :: Semberija INFO ::

 

Државно такмичење у пружању прве помоћи: Омладинци бијељинског Црвеног крста освојила друго мјесто


У Орашју је 25. марта одржано 19. државно такмичење у пружању прве помоћи гдје је омладина Градске организације Црвеног крста Бијељина освојила друго мјесто. Самим тим је потврђен квалитет претходно освојеног првог мјеста на Републичком такмичењу.



Инструктор тима Снежана Антуновић, Сергеј Вановац (капитен), Леонора Митровић, Рада Бојанић, Јелена Драгичевић, Јелена Радовановић и Миљана Милановић као тим прве помоћи, а Дарија Митровић, Теодора Марковић и Катарина Мијатовић као дио екипе маркираната, шминкера и глумаца су још једном показали спретност да реагују у најкритичнијим моментима како би спасили нечији живот. 



- За мене лично, они су и овај пут прваци, имајући у виду чињеницу да знам у каквим условима тренирају и са каквом опремом располажу. Ми као организација улажемо колико смо у могућности, али то није довољно с обзиром да је опрема прилично скупа, само једна лутка за вјежбу реанимације је око 4,000.00 КМ, док је једна професионална торба прве помоћи између 400.00 и 600.00 КМ празна. Након освојеног првог мјеста на републичком такмичењу Градска управа нам је обезбиједила лутку за реанимацију која је и те како допринијела квалитетнијој обуци. Убијеђен сам да, уколико оснажимо своје капацитете у виду опреме сребрне медаље можемо оставити као успомене, јер је свака сљедећа златна. Међутим, опрема је јако важна за стварну потребу пружања прве помоћи. Наши волонтери често учествују у разним манифестацијама, спортским турнирима, јавним окупљањима и концертима гдје је професионална опрема неопходна. Почетком априла потписујемо споразум о сарадњи са туристичком агенцијом Хаппy Травел који се тиче пратње школских једнодневних излета. Волонтери из тима прве помоћи биће пратиоци једнодневних излета основних школа у циљу пружања прве помоћи, уколико је то потребно’’, рекао је Александар Савић, секретар Градске организације Црвеног крста Бијељина.



"Прва помоћ је једна од оних активности која се посебно његује у Црвеном крсту Бијељина. То је активност која се везује за организацију Црвеног крста у цијелом свијету и по чему је Црвени крст свуда препознатљив. Прва помоћ је чин спасавања живота, али је, такође, одраз хуманости, алтруизма и осјећаја за потребе других људи’’, подсјећају из Црвеног крста Бијељина.