Додик: Влада РС не одустаје од криминализације клевете :: Semberija INFO ::

 

Додик: Влада РС не одустаје од криминализације клевете


– Коалиција на нивоу Републике Српске остаје при закону у којем се налазе и одредбе о криминализацији клевете, а ускоро ће у парламентарну процедуру бити упућен закон о регистру непрофитних организација у складу с законом који има Америка, рекао је Милорад Додик, предсједник СНСД-а, након састанка с партијама коалиције у Народној скупштини РС.

"Мислим да је непотребно дигнута галама, закон у нацрту биће усвојен већ сљедеће седмице. То је нацрт о којем ће се водити расправа и и даље стојимо иза тога да сви заинтересовани учествују у јавној расправи", рекао је он и позвао све заинтересоване, укључујући и новинарску заједницу, да учествују у тим разговорима.

Додик је рекао да"галама" која је створена око овог закона не користи Републици Српској, али је рекао да је слободно да свако ко жели "настави да ставља траке на уста сваки дан и ноћ".

"Нудимо интервју и одржаћемо тај разговор оног тренутка када нацрт буде усвојен, а не пре тога", рекао је он.

Упитан како коментарише писма која су међународни представници послали властима у РС у којем траже уклањање нацрта Измјена и допуна Кривичног законика РС у којем се налазе и одредбе о криминализацији клевете, укључујући и писмо Јохана Затлера, шефа Делегације ЕУ у БиХ, Додик је оцијенио да Затлер треба да се бави европским темама, а не овим законом. Он је рекао да у ЕУ постоји криминализација клевете, као и могућност казне затвора и забране учествовања у политичком животу.

"То је предвиђено у Холандији која себе види као либералну земљу", рекао је он и додао да су сличне одредбе и у закону Шпаније и Њемачке.

Он је рекао да се из америчких филмова могу видети примери како се забрањује приступ клеветничких људи и о њима се пише, а да закон у РС не обезбеђује такве одредбе. Мануел Зарачин, специјални представник Немачке за Западни Балкан и Затлер, описао га је као дволичан јер 20 земаља има тај посао, а од РС се тражи да га не уводи.

"Ваш колега је рекао да се бојите судова. Судове држе Американци, а не ми, нажалост. Њима поставите питање зашто се народ боји судова. Марфи (амбасадор САД у БиХ) је адреса, он је рекао да има добру сарадњу с судовима“, рекао је он.

Говорећи о закону о непрофитним организацијама, он је рекао да закон који ће усвојен у РС неће бити ригорозан као амерички, јер, како је објаснио, РС неће прогонити из земље оне који крше закон, а појединци који га крше неће бити послати у затвор.

"Предвидјели смо само финансијске казне и казне неомогућавања даљег рада“, рекао је Додик и додао да коалиција даје велику подршку овим законима, што је значајно за њихово доношење.

Рекао је да САД сматрају Републику Српску као властито ловиште, и одбацио санкционисање људи у РС на одговорним функцијама, реферишући се на санкције које су САД увеле Драгану Станковићу, директору Републичке управе за геодетске и имовинско правне послове РС због доношења закона о имовини РС.

"Мој приједлог, и приједлог ове коалиције ће бити да размотримо наш однос према САД, без обзира колика она сила била и шта иза њих стајало. Ми ћемо у наредном времену дефинисати наш однос. Апсолутној је неприхватљиво да се Америка тако понаша према нашим људима", рекао је он, и најавио ригорозан однос РС према Америци.

У том контексту, рекао је да ће отимање имовине РС бити црвена линија, и да ако до тога дође да ће то бити потпис на самосталност РС наглашавајући да је на дјелу деградација РС и њених надлежности. Нагласио је да РС не позива на оружје и насиље, већ да на оружје, како је истакао, позива рејс Исламске заједнице у БиХ.

(Независне)