Зоран Малетић, помоћник министра за пољопривреду: Немам овлаштења за додјелу концесија или земљишта под закуп :: Semberija INFO ::

 

Зоран Малетић, помоћник министра за пољопривреду: Немам овлаштења за додјелу концесија или земљишта под закуп


Реагујући на изјаве изнесене у појединим медијима, да је означен као директни кривац за додјелу концесија за пољопривредно земљиште, односно, што није проведен закуп земљишта, Зоран Малетић, помоћник министра пољопривреде на конференцији за штампу, изјавио је да одређени медији дужи временски период шире неистине и инсинуације када је у питању његово име и рад у ресорном министарству.

- Морао сам овако реаговати, иако тренутно користим годишњи одмор. Нисам био у канцеларији, гдје бих могао дати изјаву свима онима које интересује ова тема. Што се тиче закупа пољопривредног земљишта у Републици Српској, конкретно у Бијељини, то земљиште је дефинисано чланом 59. Закона о пољопривредном земљишту. Овај члан јасно прописује да се пољопривредно земљиште у својини Републике Српске даје у закуп по основу јавног огласа, прибављањем писаних понуда или усменим јавним надметањем. Одлуку о расписивању јавног огласа, као и услове оглашавања за закуп пољопривредног земљишта у својини Републике Српске утврђује и доноси скупштина јединице локалне самоуправе на чијој територији се налази пољопривредно земљиште у својини Републике Српске, уз претходно прибављену сагласност Министарства пољопривреде. Скупштина јединице локалне самоуправе доноси одлуку о избору најповољнијег понуђача и о додјели пољопривредног земљишта у својини Републике Српске у закуп, уз претходно прибављену сагласност Министарства пољопривреде”, појаснио је Малетић.

Он је изјавио да подржава пољопривреднике који се боре за то, да и они дођу у позицију да конкуришу за закуп таквог земљишта, али је нагласио да пољопривредници нису довољно упућени у процедуру.
- Министарство не може расписати јавни позив о закупу пољопривредног земљишта, јер га расписује јединица локалне самоуправе и то је за пољопривреднике права адреса. Ми смо у протеклим годинама мијењали и прилагођавали правилнике о закупу пољопривредног земљишта како би пољопривредници дошли у позицију да конкуришу и добију то земљиште на кориштење. Од 2012. године смо радили на томе да локална самоуправа града Бијељина донесе одлуку о давању земљишта у закуп малим пољопривредним произвођачима како би и они могли да раде и да обезбиједе храну за своје фарме. До дана данашњег та тачка није кандидована. Да би јавни позив могао бити расписан, градоначелник мора кандидовати тачку дневног реда. То није урадио ни претходни, а ни актуелни градоначелник. Постоје дописи ресорног министарства које смо им редовно слали и тражили од њих да распишу јавни позив за закуп пољопривредног земљишта. На подручју града Бијељина има око 250 хектара земљиштра које се води на Градској управи и 170 хектара земљишта које се води на Републици Српској. Ресорно министарство је спремно да већ сутра изда сагласност, уколико актуелни градоначелник кандидује  ово питање на наредну сједницу Скупштине града, која је заказана за 23. март. У том случају, на потезу је Скупштина града која треба то да изгласа и ресорно министарство ће дати сагласност на такву одлуку. Увијек смо спремни да изађемо у сусрет нашим пољопривредним произвођачима”, изјавио је Малетић, нагласивши да је ресорно министарство у 2018. години дало сагласност Градској управи Бијељина за закуп пољопривредног земљишта, предочивши и рјешење тадашњег министра Мирјанића.

Показао је и одлуку о расписивању јавног огласа која је била на дневном реду Скупштине града Бијељина, али и скупштински закључак који је потписао тадашњи предсједник Скупштине града Славиша Марковић, у којем се каже да се не усваја одлука о расписивању јавног огласа за закуп пољопривредног земљишта на подручју града Бијељина путем писаних понуда.
- Тада је наведеном одлуком било стављено на располагање око 240 хектара и Министарство је дало сагласност на расписивање јавног огласа. Бићу први који ће отићи заједно са пољопривредницима код градоначелника или предсједника Скупштине града  да тражимо да се ова проблематика стави на дневни ред”, изјавио је Малетић,  истакавши да су пољопривредници упућени на криву адресу када је у питању рјешавање овог питања. Он је појаснио да, што се тиче концесије, било које правно лице може поднијети захтјев, али да ресорно министарство не може ништа предузети у том погледу без сагласности јединице локалне самоуправе.

- У случају додјеле концесија, Министарство провјерава иницијативу и иде ка јединици локалне самоуправе, гдје се провјерава да ли је локална заједница сагласна за додјелу пољопривредног земљишта у концесију. Уколико добијемо негативно мишљење, поступак се обуставља. У случају да добијемо позитивно мишљење, шаљемо Правобранилаштву да се и оно изјасни о тој иницијативи. Након тога предмет просљеђујемо Комисији за концесије, јер је она једина надлежна за додјелу земљишта у концесију”, појаснио је Малетић.

Семберија инфо