Ратни пут јуришника и специјалаца :: Semberija INFO ::

 

Ратни пут јуришника и специјалаца


Вечерас, са почетком у 18 сати у Дому културе у Шековићима, биће промовисана књига ,,Ратни пут јуришника и специјалаца'', аутора Љубише Милутиновића. Ова промоција је уприличена поводом обиљежавања 30 година од формирања Другог одреда Специјалне бригаде полиције Шековићи.

-Ако не запишемо, заборавићемо! Ако заборавимо, као да се није ни догодило оно што, заиста, јесте и какву смо жртву и страдање поднијели. Неки су преживјели. Многи, нажалост, и нису... Ова књига је писана рјечником ратника. Није писана из разлога да се неком допадне или да се у њој пронађе. Ратници су причали оно чега се присјећају, а ја сам имао задатак да то забиљежим, без икаквог уљепшавања, онако како је било. Ту су и бројне моје фотографије настале током рата, са намјером да употпуне
свједочења, да сачувају од заборава и људе и догађаје. Свака слика има неку причу. Говори нам шта је било прије њеног настанка, а шта се касније десило са неким од јунака са те фотографије. Књига је написана с циљем да се испише и опише ратни пут двије, у народу изузетно омиљене, јединице, које су уливале огромно повјерење српском народу, али и војсци и полицији. Те наше јуришнике и специјалце чинили су неки сасвим обични, али млади, лијепи и веома храбри младићи, који су калећи се кроз борбе, постали истински српски јунаци из народа. У почетку јуришници, а послије специјалци. Неки до тада непримијетни младићи и породични људи, постали су прави јунаци, понос свога села или града, Бирча и цијеле Републике Српске. Све битке које су водиле ове јединице, воља и енергија њихових припадника, са ове временске дистанце, дјелују нестварно", говори о књизи Љубиша Милутиновић, аутор књиге ,,Ратни пут јуришника и специјалаца''.

Данас ће у Шековићима, у склопу промоције књиге, бити и по први пут изложени ратни експонати ,,Сачувајмо од заборава'' које је годинама сакупљао Александар Саша Самарџија.