БиХ не напредује у борби против корупције :: Semberija INFO ::

 

БиХ не напредује у борби против корупције


- У БиХ постоји правни вакуум кад је у питању борба против корупције, а правила о сукобу интереса нису добро ријешена, наведено је у извјештају Групе земаља за борбу против корупције Савјета Европе (ГРЕЦО).

Како је истакнуто, БиХ је назадовала у испуњавању обавеза кад је у питању транспарентност и борба против корупције, илуструјући ту тврдњу подацима да је БиХ у првом кругу евалуације ГРЕЦО-а испунила 83,3 одсто препорука, а да је у трећој рунди испунила тек 43,7 одсто препорука, чиме је потврђен тренд погоршања.

"Антикорупцијска стратегија 2020-2024. и Акциони план још нису усвојени. Недостаје употпуњен приступ антикорупционим политикама на државном нивоу. Не постоји специфична стратегија за највише државне институције у БиХ", истакнуто је у овом документу који је објављен јуче.

У ГРЕЦО-у упозоравају да су усвојене само ограничене мјере како би се БиХ ускладила с обавезама које још нису испуњене.

"У 2022. години Фреедом Хоусе је БиХ дао оцјену јединицу од могуће оцјене четири по ефикасности заштитних мјера против корупције, указујући да је корупција и даље раширене и системска, а антикорупцијски закони се лоше примјењују. Примијећено је и селективно процесуирање случајева корупције који су имали одјек у јавности од стране правосуђа", наглашено је.

Када је ријеч о транспарентности у приступу информацијама, ГРЕЦО препоручује да независно тијело провјери све проблеме у вези с недостатком слања одговора власти новинарима који траже информације.

Истиче се да су институције у БиХ углавном парализоване, а да се закони готово и не доносе због сталних блокада. 
"Реформе, укључујући оне које су неопходне за напредак ка чланству у ЕУ, су стале, на примјер, кад је ријеч о Нацрту закона о превенцији сукоба интереса", наглашено је у овом документу.

ГРЕЦО препоручује да се донесу правила о провјерама интегритета јавних званичника који долазе на највише функције, попут чланова Предсједништва БиХ, предсједавајућег Савјета министара БиХ, министара и замјеника министара како би се идентификовали сви потенцијални ризици када је у питању сукоб интереса.

"ГРЕЦО препоручује да савјетници чланова Предсједништва БиХ, шефови Кабинета предсједавајућег Савјета министара БиХ, у министарствима и када су у питању замјеници прођу провјере интегритета као дио њиховог запошљавања како би се избјегао сукоб интереса", наглашено је у овом документу. 

Посебно се тражи регулисање антикорупцијских мјера када су у питању полицијске агенције, с потребом да се, како су истакли, идентификују ризици и спољна процјена њихових успјеха.

"Постојећа етичка правила Граничне полиције и СИПА морају бити допуњена практичним смјерницама које укључују сва питања и ризике уз навођење конкретних примјера. Тренинге у области етике и интегритета за регруте требало би базирати на практичним смјерницама које треба усвојити у етичким кодексима и који би требало да буду обавезни за све", наглашено је.

Истакнуто је да функционери треба да испуњавају формуларе о декларацији имовине њих и њихових чланова породица, али да не постоји обавеза да се подаци допуњавају ако у међувремену дође до значајне промјене имовинског стања.

(Независне)