Формиран предмет против предсједника Српске због "негирања геноцида" :: Semberija INFO ::

 

Формиран предмет против предсједника Српске због "негирања геноцида"


БАЊАЛУКА - Тужилаштво Босне и Херцеговине (БиХ) формирало је предмет против Милорада Додика, предсједника Републике Српске због, како је наведено, "негирања геноцида", потврђено је за Радио Слободна Европа (РСЕ).

Према закону, након што се предмет формира, Тужилаштво БиХ проводи истрагу, након чега поступајући тужилац одлучује да ли ће подићи оптужницу.

Након тога, Суд БиХ потврђује или одбацује оптужницу.

"Тамо се није десио геноцид, то знамо сви овдје у Републици Српској", рекао је Милорад Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци 21. фебруара.

Додик је говорио о Сребреници, након што је високи представник донио 21. фебруара Закон о измјенама и допунама Закона о Меморијалном центру Сребреница-Поточари који даје могућност да се вишак донираних средстава за укопе и нишане жртава може преусмјерити у друге потребе функционисања тог центра.

Главни тужилац Босне и Херцеговине (БиХ) Миланко Кајганић изјавио је 23. фебруара да ова правосудна институција нема ниједне оптужнице поводом "негирања геноцида и ратних злочина", на новинарско питање да ли је поднесена пријава против Милорада Додика за "негирање геноцида у Сребреници".

"Није било оптужница због потешкоће да се докаже постојање кривичног дјела. Наведено је јасно шта је биће кривичног дјела, и на који начин то негирање треба бити извршено, односно на начин да произведе посљедицу. И то је отежавајући дио", казао је Kajганић.


​Глас Српске