Себији Изетбеговић одузето академско звање магистра медицинских наука :: Semberija INFO ::

 

Себији Изетбеговић одузето академско звање магистра медицинских наука


Себији Изетбеговић одузето је академско звање магистра медицинских наука, што значи да је директорица Клиничког центра Универзитета у Сарајеву и професорица на Медицинском факултету у овом граду остала без диплома. Ову одлуку, већином гласова, усвојио је Сенат Универзитета у Сарајеву, на ванредној сједници, на којој је разматрана диплома Изетбеговићеве, која је супруга лидера СДА Бакира Изетбеговића.

Сенат је, како је саопштено, одлуку донио на основу анализе комисије, коју је предводио Мухамед Ајановић, иначе, декан Стоматолошког факултета. За поништење диплома Себије Изетбеговић гласало је 30 чланова Сената, против је било пет, а суздржаних је било шест.

"На основу члана 61 Закона о високом образовању, Сенат УНСА је разматрајући анализу Комисије у предмету провјере исправе везане за постдипломске студије проф. др Себије Изетбеговић од 23. фебрурара на 34. ванредној сједници одржаној данас усвојио је анализу комисије. Задужује се ректор Универзитета да донесе рјешење којом се поништава упис у матичне књиге Медицинског факултета на име Изетбеговић Себија која је одбранила магистарску тезу и тиме стекла научни степен магистра јер није испунила све обавезе на Медицинском факултету на начин који је прописан и према прописима који су били на снази. Задужује се стручна служба УНСА да у Службеним новинама КС огласи ништавним предметни упис. Задужује се Медицински факултет да приступи ревизији матичних књига и евиденција", стоји у саопштењу које је прочитао Рифат Шкријељ, ректор УНСА.

Одлука је ступила на снагу даном доношења, али се против ње може покренути поступак пред судом у Сарајеву у року од 30 дана. Себија Изетбеговић одмах је објавила да ће покренути кривичне пријаве за злоупотребу положаја и прекорачења овласти, за дискриминацију као и за изношење неистина у покушају њене дискредитације као редовног професора УНСА.


Независне новине