Вишковић: Социјална карта биће завршена до јуна :: Semberija INFO ::

 

Вишковић: Социјална карта биће завршена до јуна


Сто дана рада Владе Републике Српске се ближи, а премијер Радован Вишковић каже да је социјална карта један од приоритета. Како је раније саопштено из Владе Српске, циљ пројекта је успостављање социјалне карте као јединственог регистра који би требало да садржи податке о социјално-економском статусу лица корисника права и услуга из области социјалне заштите.

- Социјална карта је нешто што је заиста потребно. То сам у експозеу и рекао. У јануару је формиран тим који ради на изради социјалне карте и наша жеља је да то буде завршено до краја јуна. На челу тима је министар Ален Шеранић - рекао је Вишковић. Премијер Српске је истакао да је у претходном периоду разговарао с представницима Свјетске банке од којих ће Влада Српске на располагање добити два експерта из области информационих технологија, који ће својим знањем и искуством помоћи у изради социјалне карте.

- Социјална карта је значајна из више разлога. Један од њих свакако јесте то што, на примјер, данас одређена давања према некој категорији друштва реализује министарство, Влада Српске, град, општина, невладин сектор, а притом нико нема податке о томе да ли је можда један човјек добио помоћ од свих тих институција, док неко други није добио ни од кога. Такође, социјална карта је значајна и због тога што је нама, доносиоцима одлука, изузетно битно да на једном мјесту имамо евидентиране све људе којима је потребна помоћ институција. Мислим да ће овом одлуком бити обухваћено између 50.000 и 60.000 грађана Српске, а важно је напоменути да та помоћ иде по домаћинству, а не појединцу - каже Вишковић.


РТРС