Девет градова би могло нестати под водом до 2030. године :: Semberija INFO ::

 

Девет градова би могло нестати под водом до 2030. године


Пораст нивоа мора, погоршан климатским промјенама, угрожава егзистенцију будућих генерација и све више доприноси сукобима и нестабилности широм свијета, упозорио је протекле седмице Антонио Гутерес, генерални секретар Уједињених нација (УН).

"Пораст нивоа мора је тонућа будућност. Повећање нивоа мора није само једна пријетња. То је множитељ пријетњи", рекао је Гутерес у Савјету безбједности УН током састанка о сигурносним ризицима везаним за пораст нивоа мора.

Додао је да за стотине милиона људи који живе у малим острвским државама у развоју и другим нижим обалним подручјима широм свијета пораст нивоа мора представља бујицу невоља.

"Повећан ниво мора пријети животима и угрожава приступ води, храни и здравственој заштити", рекао је Гутерес.

Промјена климе отапа поларни лед, подиже ниво мора и мијења временске прилике те доноси све бруталније олује на подручјима која прије нису била погођена оваквим природним сметњама. Градови уз обалу изложени поплавама због монсуна и јаких киша - тону, а научници предвиђају да ће неки од познатих свјетских градова бити под водом до 2030. године.
 
Мајами, САД

Ниво мора у Мајамију расте узнемиравајућом брзином. И не само да пријети штетом на градској инфраструктури, већ доводи до поплава које загађују питку воду и тако додатно пријети становницима. Осим хитног одговора на заустављање климатских промјена, Мајами ће морати предузети и конкретније кораке како би се спасио од потонућа - мораће ојачати своју базу и подигнути одређене структуре изнад нивоа воде.
 
Бангкок, Тајланд

Бангкок је изграђен на врло меканом глиненом тлу које је склоно поплавама. Истраживања су показала да ово познато туристичко мјесто сваке године тоне око два до три центиметра. Пуно брже него други слични градови на обалама. Према студији из 2020. године, Бангкок је први у реду који ће доживјети велике посљедице глобалног затопљења. Стручњаци предвиђају да ће Бангкок спирално пропадати с малим изгледима за опоравак.

Амстердам, Низоземска

Низоземци су стручњаци за питања превенција поплава те су развили напредни систем насипа, брана и других баријера који воду држе подаље од инфраструктуре и становништва. Упркос томе, присиљени су помно пратити и устрајно надограђивати системе како би спријечили катастрофалне посљедице. Многи тврде да је опасност неизбјежна због континуираног тоњења земље као посљедице климатских промјена.
 
Басра, Ирак

Басра је главни лучки град у Ираку који је смјештен уз снажну и широку ријеку Шат ал-Араб која се улива у Персијски залив. Научници предвиђају да би овај сиромашни арапски град могао бити дјелимично или потпуно потопљен у сљедећих десет година.
 
Џорџтаун, Гвајана

Када су у питању подручја која би могла ускоро потонути као посљедице глобалног затопљења, Кариби се налазе на врху списка. Понајвише се говори о главном граду Гвајане - Џорџтауну, који је смјештен на ушћу ријеке Демерара у Атлантски океан. Овај град се вијековима бранио од олуја и других временских неприлика гигантским зидом дугим 450 квадратних километара. Ситуација је таква да земља мора знатно ојачати тај зид како би средишња подручја града држала подаље од велике штете.
 
Хо Ши Мин, Вијетнам

Поплаве и тропске олује пријете дијелу Хо Ши Мина уз делту Меконга. Научници предвиђају да ће источни дијелови око ријеке ускоро бити непогодни за живот. Мочварна подручја Тху Тхиема посебно су угрожена, а стручњаци истичу да би могли завршити под водом и прије 2030. године.
 
Колката, Индија

Главном граду индијске државе Западни Бенгал пријети природна катастрофа. Колката би због великих поплава могла дјелимично потонути до 2030. године. Нажалост, ријеч је о врло сиромашном дијелу свијета којем недостаје одговарајућа финансијска иницијатива да би се очувао традиционални начин живота на овом простору.

Њу Орлеанс, САД

Њу Орлеанс заједно са својом богатом историјом и разноликом културом тоне с једном од најбржих стопа на свијету. НАСА истраживања из 2016. године открила су да би цијели град могао бити потопљен до краја овог вијека. Њу Орлеанс је у 18. вијеку био у потпуности изнад нивоа мора, стотинак година касније пет одсто је било потопљено. Док је та бројка данас нарасла на 50 одсто. Непожељној ситуацији доприноси географски положај, али и људска активност, укључујући бушење због потраге за нафтом и природним гасом.
 
Венеција, Италија

Прекрасна Венеција сваке године тоне око два милиметра те се суочава с великим поплавама које штете граду и његовим становницима. Чак 90 одсто овог италијанског града било је потопљено 2019. године. Штетну ситуацију додатно је погоршала обална ерозија и црпљење подземних вода. Иако је град предузео неколико важних корака - укључујући и пројект подизања бране против поплава по имену Мосе, директни учинци климатских промјена у порасту нивоа мора изискују стални надзор и још више заштитних мјера.

(Независне)