Русија зауставила доток нафте у Пољску :: Semberija INFO ::

 

Русија зауставила доток нафте у Пољску


Русија зауставила доток нафте у Пољску нафтоводом Дружба, саопштио је данас Даниел Обајтек, извршни директор пољске рафинерије ПКН Орлен.

"Учинковито обезбјеђујемо залихе. Русија је зауставила доток у Пољску, за што смо спремни. Из Русије долази само 10 посто сирове нафте, а замијенићемо је другим изворима", написао је Обајтек на Тwиттеру. 

ПКН Орлен објавио је да може у потпуности снабдјети своје рафинерије морским путем те да заустављање снабдијевања нафтоводом неће утицати на испоруку бензина и дизела потрошачима, преноси Индеx.

Компанија је од дебруара, након истека уговора с руским Роснефтом, нафту добијала у склопу уговора с руским Татнефтом. Цјевовод Дружба изузет је од санкција које је Еуропска унија наметнула Русији.

Иначе, Дружба снабдијева нафтом Пољску, Њемачку, Мађарску, Чешку и Словачку. Изостављена је из санкција како би се помогло земљама с ограниченим алтернативама добављања нафте. Орлен је након почетка инвазије на Украјину и прије европског ембарга на руску нафту која долази морским путем престао куповати руску нафту и горива.

Тренутно енергенте набавља из западне Африке, са Средоземља, Мексичког залива и од арапских земаља. Са саудијским АРАМЦО-ом Орлен има уговор од 2022. године. 

(Независне)