Објављена листа земаља којима пријети екстремно вријеме, погледајте позицију БиХ :: Semberija INFO ::

 

Објављена листа земаља којима пријети екстремно вријеме, погледајте позицију БиХ


Стручњаци из компаније XDI направили су процјену ризика од климатских промјена за више од 2600 регија и земаља широм свијета, међу којима је и БиХ.

Користили су климатске моделе и податке о времену како би процијенили економску штету коју би могао узроковати пораст температуре до 2050. године, пише ЦНН.

Истраживање се темељи на порасту температура од три степена Целзијуса до краја вијека, према сценарију Међувладиног панела УН-а о климатским промјенама.

Подаци су показали да неким глобалним привредама пријете катастрофалне опасности, попут пораста нивоа мора, ријечних поплава и шумских пожара, што би могло снизити цијене некретнина на том подручју.

Најкритичније је у кинеској покрајини Јиангсу, а слиједе је сусједне Схандонг и Хебеи. Флорида је на 10. мјесту, Калифорнија на 19, а Њујорк на 46. Девет регија из Индије, такође, је међу првих 50 најугроженијих подручја на свијету.

Босна и Херцеговина је међу више од 2600 регија и земаља заузела 316. мјесто, Хрватска 329, Црна Гора 1316. Што се тиче Србије, издвојено је неколико регија, међу којима је град Београд, који је заузео 1179. мјесто.

Иначе, што се тиче Европе, најосјетљивија на климатске промјене је њемачка регија Доња Саска (56. мјесто). Италијанска регија Венето, у којој се налази и Венеција, рангирана је као четврто најугроженије подручје у Европи, преноси index.hr. Цијелу листу погледајте OVDJE.


Независне новине