Општина Лопаре прва у БиХ стратешки планира енергетску транзицију :: Semberija INFO ::

 

Општина Лопаре прва у БиХ стратешки планира енергетску транзицију


Центар за одрживу енергетску транзицију (РЕСЕТ) потписао је са Општином Лопаре споразум о сарадњи на спровођењу процеса енергетске транзиције у овој локалној заједници. То је први такав споразум који је потписан у Босни и Херцеговини, а вероватно и на Западном Балкану.

Споразум о сарадњи на спровођењу процеса енергетске транзиције подразумева сарадњу у циљу већег коришћења соларне енергије, као и развој енергетских заједница и концепта грађанске енергије. Потписали су га Радо Савић, начелник Општине Лопаре и Дамир Миљевић, члан Управног одбора РЕСЕТ-а.



Миљевић каже за Balkan Green Energy News да је ово први овакав споразум који је РЕСЕТ потписао, а колико зна и први те врсте у БиХ.

У завршној фази су и споразуми са још две општине

„Споразум не подразумјева реализацију само неког конкретног пројекта него заједнички дугорочни рад на стварању претпоставки за успјешну реализацију конкретних пројеката и укључивање локалних актера у енергетску транзицију на локалном нивоу“, рекао је он, и додао да су у завршној фази да сличан споразум потпишу и са општинама Живинице и Грачаница.

Миљевић је рекао да РЕСЕТ и Општина Лопаре крећу у нову фазу, након сарадње током претходне две године.

Он је рекао да су две стране одлучиле да конкретизују активности у области развоја соларне енергије, а прва од њих биће мапирање соларног потенцијала на подручју општине. Радиће се, како је додао, и на припреми идејних решења и пројеката, а затим и на финансирању и инсталацији електрана на обновљиве изворе енергије.

Општина намерава да припреми и подстицаје за домаћинства и привреду

Општина Лопаре, како је рекао Радо Савић, жели да на време покрене пројекте у вези са соларном енергијом у процесу енергетске транзиције. Он је истакао да ће се у првом кругу бити прегледани сви јавни објекти и кровне површине на којима се могу инсталирати соларни панели, а када се припреми акциони план кренуће и инсталација електрана.

Општина планира и да убрзано ради на шемама за подстицаје како би се соларни панели постављали и на приватне фирме и станове.

Три главне активности: мапирање потенцијала, акциони план и грађанска енергија

Дамир Миљевић каже да споразум има три главна дела.

Први се односи на снимање или мапирање соларних потенцијала општине и то првенствено кровова на јавним објектима и земљишта које је у власништву Општине, а није пољопривредно и које би се евентуално могло искористити за постављање соларних електрана. Осим тога мапирање ће се обавити и на свим приватним објектима и објектима заједничког становања.

Циљ је, како каже, да се прво утврди потенцијал, евентуална уска грла за реализацију потенцијала пре свега у делу прикључења на дистрибутивну и преносну мрежу, и онда да се омогући грађанима да на једноставан и приступачан начин дођу до информације колико би соларних панела могли да инсталирају на свом крову, колико енергије произвести, колика су им улагања за то потребна и који су ефекти.

Мапирање је предуслов и за прелазак са угља на топлотне пумпе

Мапирање соларних потенцијала је између осталог и предуслов за развијање програма уградње топлотних пумпи у јавне и приватне објекте, који за грејање тренутно користе угаљ.

На основу мапирања приступило би се изради акционог плана реализације за период 2024-2026. година, што је други део споразума. У плану би се дефинисали конкретни пројекти како за јавне објекте, тако и за могућност развоја модела енергетских заједница на територији општине.

План је да се развије концепт грађанске енергије


Трећи део се односи на развијање и имплементацију модела подршке, промоције и едукације, као и реализацију пројеката заснованих на концепту грађанске енергије који подразумева производњу за сопствену потрошњу, купце – произвођаче или прозјумере, заједнице обновљивих извора енергије.

Миљевић каже да ће се осим тога у овој години реализовати инвестиција у соларну електрану на крову Општине за коју је тендер у току, а тренутно се развија и пројекат за вртић.

Проблем са којим се сусрећу, како истиче он, је да Репубика Српска још није донела подзаконске акте који би омогућили увођење концепта купац-произвођач – крајњи рок је март – а, не постоје ни подстицаји за грађанску енергију.

Миљевић: Успешност сарадње зависиће од увођења иновативних модела подршке и финансирања

С обзиром на те околности и чињеницу да је реч о малој и сиромашној општини чији је буџет ограничен, темпо реализације ће зависити од њене могућности да сама из својих средстава реализује неке пројекте или субвенционира грађане да то ураде.

„Успјешност имплементације на терену у првом реду ће зависити од наших заједничких напора и способности да промовишемо и уведемо иновативне моделе подршке и финансирања“, поручио је Миљевић.


balkangreenenergynews.com