У петак о споразуму са БиХ о уређењу ушћа Дрине у Саву :: Semberija INFO ::

 

У петак о споразуму са БиХ о уређењу ушћа Дрине у Саву


БЕОГРАД - Сједница Скупштине Србије, на чијем дневном реду је и Приједлог закона о потврђивању Споразума са БиХ о уређењу ушћа Дрине у Саву, који је потписан у септембру, а има за циљ стварање услова за већу пловност Саве на тој дионици, заказана је за петак, 24. фебруар.

Приједлог закона о потврђивању Споразума између Владе Србије и Савјета министара о начину финансирања и израде пројектно-техничке документације, вођење управних поступака за процјену утицаја на животну средину, издавање локацијских услова, сагласности и грађевинске дозволе за Пројекат "Хидротехнички и багерски радови на уређењу критичног сектора за пловидбу - Ушће Дрине и Саве", поднијела је Влада Србије.

На дневном реду је 26 тачака, саопштено је из Скупштине Србије.

Пројекат "Хидротехнички и багерски радови на уређењу критичног сектора за пловидбу - Ушће Дрине и Саве" финансиран је уз помоћ Европске инвестиционе банке и Европске комисије, које су обезбиједиле бесповратна средства за пројектну документацију, а обезбиједиће и средства за инвестиције у радове.

Тадашњи министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Томислав Момировић рекао је приликом потписивања споразума у септембру 2022. године да ће реализацијом овог пројекта, чија укупна вредност износи девет милиона евра, бити омогућен много бржи и ефикаснији саобраћај на Сави, што значајно доприноси не само економијама Србије и БиХ, већ и Хрватске.

Тадашњи министар комуникација и транспорта у Савјету министара Војин Митровић рекао је да је овај пројекат изузетно значајан за уређење пловног пута Саве у дијелу на почетку БиХ, односно Републике Српске.

Он је подсјетио и на раније потписане споразуме са Србијом за чију реализацију не постоји разумијевање у Савјету министара од бошњачког и хрватског народа, додавши да за изградњу источне гасне конекције Србије и Републике Српске подршку нису дали представници хрватског народа.


​Танјуг / Глас Српске