Кошта као да је ној: Цијена пилетине не опада, килограм варира од 11 до 18 КМ :: Semberija INFO ::

 

Кошта као да је ној: Цијена пилетине не опада, килограм варира од 11 до 18 КМ


FOTO: Ilustracija
У периоду разних поскупљења који траје и, чини се, никако не јењава грађани су највише били изненађени скоком цијене пилећег меса, које је до прољећа прошле године коштало скоро двоструко мање.

Иако је пилеће месо важило за јефтиније, оно је данас за многе постало луксуз.

Када је ријеч о цијенама пилетине, ових дана примијетили смо велике осцилације, посебно кад је ријеч о пилећем филеу. У зависности од произвођача, килограм овог меса у БиХ кошта од 11 па до 18 КМ! Просјечна цијена килограма батака је осам марака.
 
Неповољан тренд
 
Перо Никић, предсједник Удружења перадара ФБиХ, казао је да се перадарски сектор налази у кризи каква није забиљежена у поратној БиХ, што се неминовно одражава на формирање цијене на тржишту.

– Цијена житарица, као основне компоненте у производњи сточне хране, абнормално је скочила и држи један неповољан тренд. Међутим, с друге стране, институције су додатно усложиле нашу позицију. Перадарска производња је софистициран процес који се одвија на врло високим температурама, када је ријеч о бројлерској производњи, она долази до 34 Целзијева степена – појаснио је Никић, пише Аваз.

Институције заказале
 
Додаје да су домаће институције заказале и извозећи неподношљиву количину угља за Србију, занемарујући домаће потребе.

– То је резултовало тиме да ми данас плаћамо угаљ по 100 одсто вишим цијенама. У циклусу који је трајао 38 дана, а који се одвијао на прелазу јануара и фебруара, наша потрошња угља износила је 1.200 КМ. Срећа па су нас метеоролошке прилике до одређене мјере сачувале. У неким ранијим околностима та потрошња би износила око седам-осам хиљада КМ – казао је Никић.

(Српска инфо - Аваз)