У мору поскупљења стигло још једно: И за поправак зуба потребан дебљи новчаник :: Semberija INFO ::

 

У мору поскупљења стигло још једно: И за поправак зуба потребан дебљи новчаник


Грађани Српске у мору поскупљења и за стоматолошке услуге морају издвојити више новца, а разлози су поскупљење репроматеријала и доношење нове одлуке о минималним цијенама рада у овој бранши.

Потврдио је то предсједник Коморе доктора стоматологије РС Саша Дабић, који каже да су цијене стоматолошких услуга порасле за око десет одсто.

– Комора је ове године донијела нови цјеновник минималних цијена испод којих не би смјеле бити пружане стоматолошке услуге, а амбулантама је остављено индивидуално да подижу цијене – рекао је Дабић.

Када је ријеч о цијенама стоматолошког материјала, како каже, сваке године је све бољи, али и скупљи.

– Генерално те високе цијене репроматеријала су утицале на повећање цијена услуге – рекао је Дабић.

Колико ће грађани морати издвојити новца зависи и од локалне заједнице у којој се налази приватна ординација.

– Најнижа цијена поправке зуба је 30 КМ, а највиша 60 КМ, док је Бањалука град са највишим цијенама – казао је Дабић.

Поскупљење услуге поправка зуба, како каже, на неки начин утиче на то да се код грађана пробуди свијест о редовном одласку на преглед

– Најбољи су превентивни прегледи, када многе ствари и проблеми могу бити предухитрени и ријешени, а грађани полако увиђају тај значај превентиве у стоматологији па све чешће долазе – рекао је Дабић.

У стоматолошкој ординацији из Приједора кажу да су били приморани да коригују цијене, јер су морали испоштовати одлуку Коморе о минималним цијенама испод којих се не може радити.

– Цијене услуга у односу на лани су веће за око 20 КМ – рекли су у овој ординацији, додајући да је просјечна цијена поправка зуба сада око 50 КМ. Додали су да људи и даље не долазе редовно на стоматолошке прегледе у мјери у којој је то потребно, пише Глас Српске.

– Позитивно је ипак то што родитељи другачије уче дјецу и више се труде да их шаљу код стоматолога на контроле и поправке него што је то прије било – рекли су у овој ординацији.

Цјеновник су кориговали и у једној бањалучкој стоматолошкој ординацији.

– Нисмо дизали све цијене, него само појединих услуга и то због тога што су нама добављачи подигли цијене репроматеријала па смо морали и ми – рекли су у овој ординацији.

У стоматолошкој амбуланти “Миљановић” из Угљевика кажу да су цјеновник морали формирати према одлуци Коморе, гдје је утврђено која је најнижа цијена.

– Код нас је цијена поправке зуба 40 КМ. С обзиром на то да смо мало мјесто, ако би тај износ ишао горе изгубили бисмо доста муштерија – кажу у овој ординацији додајући да пацијенти код њих обично долазе “пет до 12”.

Фиксни апаратић

На питање да ли су фиксни апаратићи на неки начин постали тренд у стоматолошкој амбуланти “Миљановић” добили смо занимљив одговор.

– То је заиста постала потреба, али има и оних који прижељкују то да носе, а не треба им. Омладини се заиста обрадује фиксном апарату – рекли су овој ординациј.

(Српска Инфо)