Поскупљује смјештај у старачким домовима у Српској :: Semberija INFO ::

 

Поскупљује смјештај у старачким домовима у Српској


Foto: Ilustracija
Лоше вијести стижу за најстарију популацију у Српској јер боравак у неким старачким домовима ће поскупјети, а главни разлог што морају да посегну за овом непопуларном мјером је инфлација.

Наиме, све већи број грађана, поготово пензионера који нису у могућности да брину сами за себе, одлучује се за боравак у домовима, јер, како кажу, у дому имају све потребне услове за живот, редовну храну, као и потребну његу или терапију коју му је прописао љекар.

Како су казали за "Независне новине" у Дому пензионера у Бањалуци, нове цијене смјештаја почеће да се примјењују од наредног мјесеца.

"Од 1. марта почињемо са примјењивањем нових цијена које ће бити веће за 12,7 до 20 одсто, зависно од категорије", наводе из бањалучког Дома пензионера.

Како наводе, тренутна попуњеност капацитета је добра, односно на располагању имају свега неколико кревета за нове кориснике.

"Цијене се крећу 920 КМ за двокреветну собу за покретне, док је за непокретне једнокреветна соба око 1.600 КМ, а када је ријеч о двокреветној соби у којој бораве полу-покретни корисници, цијена је 1.150 КМ", наводе из бањалучког Дома пензионера.

Како истичу, када се узму у обзир све категорије, поскупљење у просјеку износи око 14 одсто.

"Ми имамо 165 корисника, и сви су обавијештени о поскупљењу, а само један је одустао и напустио наш дом", истичу они.

У Дому за стара лица у Приједору наводе за "Независне новине" да су почетком новембра прошле године већ почели са примјењивањем нових цијена, које су веће за око 50 КМ.

"Корекцију цијена смо радили крајем прошле године када смо цијене подигли за око 50 КМ у зависности од самосталности лица. За самостално лице цијена је 800 КМ, полузависно 900, док је за оне који не могу без помоћи других лица цијена 950 КМ", наводе из приједорског Дома за стара лица.

"Попуњеност капацитета је око 80 одсто, односно имамо око 185 корисника и тај број варира из дана у дан. Имамо мјеста и не постоје листе чекања, мало је већа попуњеност капацитета које имамо за непокретне кориснике, док за покретне још располажемо довољним бројем мјеста", наводе они.

Како кажу, уколико се настави тренд повећања цијена друге робе и услуга, биће приморани да поново коригују своје цијене.

У Дому за стара лица у Источном Сарајеву цијене смјештаја се нису мијењале, међутим, како кажу, ако се у наредном периоду настави тренд поскупљења, могу се очекивати веће цијене и у овој институцији.

За "Независне новине" из Старачког дома "Натуре" у Палама су рекли да је до корекције цијена смјештаја у овом дому дошло оног тренутка када је инфлација узела данак.

"Цијене су прије поскупљења биле у просјеку око 900 КМ до 950 КМ, а са поскупљењем оне су веће. Наш капацитет је 70 кревета, а тренутно имамо неколико слободних мјеста", наводе из овог дома.

(Независне)