Председник Вучић на Сајму наоружања, дочекао га шеик Мухамед бин Зајед :: Semberija INFO ::

 

Председник Вучић на Сајму наоружања, дочекао га шеик Мухамед бин Зајед


Фото - Инстаграм
АБУ ДАБИ - Председник Србије Александар Вучић стигао је данас у Абу Даби, чиме је отпочео радну посету Уједињеним Арапским Емиратима (УАЕ).

Вучића су на аеродрому дочекали државни министар задужен за економију и трговину при Министарству спољних послова УАЕ Ахмед Али ал-Сајег, бригадни генерал Абдула ал-Накби, амбасадор УАЕ у Београду Мубарак ал-Дахери, уз почасну гарду УАЕ. У делегацији са председником Вучићем су министар одбране Милош Вучевић и помоћник министра одбране за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић. Током посете Вучић ће присуствовати отварању Међународног сајма наоружања ИДЕX, на којем учествују и представници наменске индустрије Републике Србије.

"Изузетан је осећај када након напорне недеље, оптерећене тешким темама, на позив пријатеља Мухамед бин Зајед дођете у предивну земљу, уз топлу добродошлицу љубазних домаћина,” написао је председник на свом Инстаграм профилу и додао да је „срећан и почаствован што и наша Србија учествује на шеснаестом Међународном сајму наоружања и војне опреме који се одржава под покровитељством Његовог Височанства шеика.”

„ИДЕX 2023”, један је од највећих и најзначајнијих сајмова где се приказује најновија опрема, иновације и технологије у међународном сектору одбране.

Током боравка у Абу Дабију, председник Вучић састаће се са шеиком Мухамедом бин Заједом ал Нахјаном, председником УАЕ, али и са другим високим званицама.

Од 2012. године до данас, Вучић и шеик Бин Зајед имали су више од двадесет сусрета, а последњи пут састали су се у октобру прошле године у Београду.

„Мухамед бин Зајед искрени је пријатељ Србије и у тешко време”, рекао је председник Вучић током посете шеика нашој земљи, наводи Танјуг.

Њих двојица тада су разговарали о нафти, геополитичкој ситуацији, инвестицијама, али о кредиту од милијарду долара по повољној каматној стопи од три одсто, који је Србија добила у септембру приликом посете председника Вучиха Уједињеним Арапским Емиратима.

Та посета је била прва званична посета председника у другом председничком мандату и том приликом, осим споразума о финансијској подршци, потисано је још девет споразума.

Током посете, председник Вучић обићи ће Институт Г42, где ће разговарати са њиховим представницима.

Г42 се бави развојем вештачке интелигенције у низу индустрија, између осталог у државном сектору, здравству, економији, угоститељству и туризму. Група 42 послује широм Уједињених Арапских Емирата, Централне Азије, Блиског Истока и Северне Африке.

​ПОЛИТИКА