Бећировић жели у фокус Предсједништва ставити рјешавање питања границе са Србијом :: Semberija INFO ::

 

Бећировић жели у фокус Предсједништва ставити рјешавање питања границе са Србијом


САРАЈЕВО - Бошњачки члан Предсједништва БиХ Денис Бећировић предложио је да се на сљедећој редовној сједници ове институције размотри извјештај Државне комисије за границу БиХ с обзиром на то да је, како сматра, „питање разграничења са сусједима, једно од важнијих за БиХ“.

Бећировић је предложио да се на предстојећој редовној сједници Предсједништва уврсти и размотри извјештај Комисије у вези са разграничењем између БиХ и Србије, са приједлогом конкретних закључака, пише Кликс.

У Бећировићевом Кабинету кажу да се једно од отворених билатералних питања у односима БиХ и Србије односи на регулисање међудржавне границе, односно потписивање Уговора о државној граници.

-У том контексту, питање закључивања уговора о граници између двије суверене државе, у складу с принципима мирног рјешавања спорова према повељи Уједињених нација, представља приоритетно питање и у интересу је обје државе - наводи Бећировић.

Оцјењује да је јачање добросусједских односа и развој регионалне сарадње важан аспект изградње стабилности и успјешног позиционирања БиХ на међународној равни.

Бећировић додаје да је уговорно регулисање питања границе између БиХ и Србије било тема разговора на највишем политичком нивоу, али није било састанака овлашћених комисија за границе двије земље у њихова посљедња два мандата.

-Министарство цивилних послова је Министарству иностраних послова доставило Нацрт уговора о државној граници између БиХ и Србије на мишљење, почетком марта 2019. године. Министарство иностраних послова БиХ је дало позитивно спољнополитичко мишљење сходно Закону о поступку закључивања и извршавања међународних уговора, али даљи поступак с тим у вези до данас није настављен - рекао је.

Потписивањем уговора са Србијом би се, како наводи, "омогућила демаркација државне границе између двије земље и потврдило да су добросусједски односи и регионална сарадња кључни елементи процеса стабилизације и придруживања".


​Глас Српске