Крај потраге у Турској: "Мислим да више нема људи које можемо спасити" :: Semberija INFO ::

 

Крај потраге у Турској: "Мислим да више нема људи које можемо спасити"


Фото - Танјуг / АП
Спасилачки напори у потресом погођеној Турској приводе се крају, готово двије седмице након што се догодила најсмртоноснија катастрофа у новијој историји земље, а многи се моле да само пронађу тијела како би могли оплакати ближње.

"Да ли бисте се молили да се пронађе тијело? Ми то чинимо како бисмо предали тијело породици", рекао је возач булдожера Акин Бозкурт док је његова машина уклањала дијелове рушевине уништене зграде у граду Кахраманмарасу.

"Извадите тијело испод тона рушевина. Породице чекају с надом. Они желе имати церемонију ахранеа. Они желе гроб", додао је Бозкурт.

Према исламској традицији, мртве треба укопати што је прије могуће.

Начелник турске управе за катастрофе и хитне случајеве (АФАД) Yунус Сезер објавио је да ће потрага и спашавање углавном завршити вечерас.

Више од 46.000 људи погинуло је након што је земљотрес погодио Турску и Сирију 6. фебруара. Очекује се да ће број жртава порасти јер се сада зна да је око 345.000 станова у Турској уништено, а многи се још воде као нестали. Ни Турска ни Сирија нису објавиле колико се људи још води као нестало након земљотреса.

У једном од посљедњих покушаја извлачења људи, 12 дана након потреса, тимови су рукама чистили рушевине у Антакји. Пси трагачи и термалне камере открили су знакове живота код двоје људи, рекли су спасиоци, али нешто иза поноћи, осам сати након операције, тимови су прекинули спашавање.

"Нико није жив. Мислим да више нема људи које можемо спасити", рекао је Мујдат Ердоган, члан АФАД-а, преноси Индеx.хр.

Спасиоци из Киргистана покушали су спасити сиријску петерочлану породицу из рушевина зграде у Антакји на југу Турске. Троје људи, укључујући и дијете, спашено је живо. Мајка и отац су преживјели, али је дијете касније умрло од дехидрације, рекао је спасилачки тим. Старија сестра и близанац нису преживјели потрес, преноси Индеx.хр.


Независне новине