Старији од 16 могу да промијене пол без медицинске процјене :: Semberija INFO ::

 

Старији од 16 могу да промијене пол без медицинске процјене


- Шпански парламент је усвојио закон који омогуćава особама старијим од 16 година да промијене свој законски признати пол без медицинске процјене.

Закон је у Сенату усвојен са 191 гласом за и 60 против, чиме је окончана дебата која је трајала 20 мјесеци. У децембру прошле године закон је већином гласова усвојен у Доњем дому парламента, преноси "ББЦ".

Процес промјене пола у званичним документима сада би требало да траје између три и четири мјесеца.

Они који су жељели да промијене пол у личној карти до сада су морали да имају медицинску дијагнозу родне дисфорије и да двије године буду на хормонској терапији.

Сада је довољно да се изјасне да су други пол и ако то још једном потврде послије три мјесеца, имаће право да траже измјену у личним документима.

За особе старе 12 и 13 година за то ће бити неопходна сагласност суда, док ће особама старим 14 и 15 година бити потребна дозвола родитеља.

Прије гласања, министарка за једнакост Ирене Монтеро позвала је парламентарце да подрже закон и поручила да "трансродне особе нису болесници, већ људи као сви остали“.

Данска је 2014. године прва у Европи усвојила веома сличан закон, а сада девет држава на нашем континенту прихвата промјену пола на основу личног изјашњења, преноси "ББЦ".