Петковић "пуштен низ воду", да ли је на реду и Петровић? :: Semberija INFO ::

 

Петковић "пуштен низ воду", да ли је на реду и Петровић?


- Српска демократска странка (СДС) први пут у својој историји остала је без одборника у Скупштини Бањалуке, јер је Александар Петковић донио одлуку да убудуће дјелује као независни одборник.

Ово је нови удар на најјачу опозициону странку у Републици Српској, која је већ неколико година у највећем граду на нивоу "статистичке грешке", а све пред врло битан испит који их очекује у Бијељини - опозив градоначелника Љубише Петровића.

Саговорници "Независних новина" сматрају да су пред СДС-ом кључни мјесеци у којим ће руководство "или размрдати странку или потписати капитулацију".

Образлажући одлуку да напусти мјесто одборника Српске демократске странке, Александар Петковић поручио је да "просто није могао другачије".

"Ово је била једна од најтежих одлука коју сам морао да донесем. Нисам иступио из странке, не одлазим нигдје, нећу у власт. Више волим СДС од већине функционера, за мене је она симбол Републике Српске, а за њих виза картица", рекао је Петковић и додао да се са руководством партије није чуо скоро пола године.

Новинар Дарко Момић, који одлично познаје прилике у СДС-у, каже да је Петковић "изворни есдеесовац", те вјерује да је ову одлуку донио у намјери да помогне странци.

"И то у смислу да се странка размрда и то тако што ће в.д. руководству показати да се СДС у Бањалуци налази на дну дна", наводи Момић.

Са овим се слаже и новинар Слободан Попадић, који каже да је ово доказ неуспјешне политике многих предсједника СДС-а према Бањалуци и генерално Крајини.

"Мирко Шаровић је довео Милана Радовића за предсједника Градског одбора, са великим очекивањима. Али , о Радовићевом учинку најбоље говори податак да СДС од сада неће имати ни једног одборника у Скупшини града, док одавно у странци нису они који су нешто значили у Бањалуци. Радовић је, дакле, урадио сјајан посао, али не за СДС", наводи Попадић за "Независне новине".

Бањалука је, према ријечима наших саговорника, слика цјелокупног стања у СДС-у.

"Стање у странци није ни за јоту боље од стања у бањалучком одбору", поручује Дарко Момић, додајући:
"Чујемо из врха СДС-а да ће у Бијељини чврсто стати иза градоначелника Љубише Петровића, што је логичан потез, али код нас је одавно све нелогично."

Момић је мишљења да је Петровић много ближе опозиву него останку на функцији, истичући да би зато СДС-у било боље да почне да повлачи нелогичне потезе.

"Један такав нелогичан и баш шокантан потез био би да СДС Петровића пусти низ воду и позове бираче да гласају за опозив", каже Момић за "Независне новине".

Ако је извјесно да ће Петровић бити опозван, наставља он, онда СДС стајањем на његову страну улази у унапријед изгубљену битку, док би позивањем на опозив СДС себи створио бољу позицију за изборе.

"Све ово говорим хипотетички, али при томе сам сигуран да би Додик у оваквој ситуацији и на мјесту СДС-а повукао управо овакав потез", закључује Момић.

Из СДС-а су убрзо потврдили да остају уз Љубишу Петровића.

"Апсолутна подршка је за господина Петровића. Позивамо све коалиционе партнере да дају подршку да не дође до његовог опозива. Све активности странке, од Предсједништва до КОЛОС-а (Конференције локалне самоуправе СДС) везане су за Бијељину и помоћ градоначелнику", рекао је за "Независне" Ђорђе Милићевић, члан Главног одбора странке, након сједнице Предсједништва СДС-а.

Предсједништво СДС-а расправљало је и о одлуци Александра Петковића да иступи са мјеста одборника у Бањалуци, а одлуку, каже он, карактеришу као изненађење.

"Посебно изненађује изјава сада већ бившег одборника СДС-а да нема комуникацију са руководством странке јер је само прије седам дана присуствовао састанку организованом од стране предсједника у Бањалуци. Такође , оштро демантујемо и било какве спекулације везане за недовољан ангажман функционера СДС-а за кандидата опозиције Јелену Тривић јер је СДС све своје капацитете ставио на претходним изборима у циљу подршке нашим заједничким кандидатима", поручио је Милићевић и додао да ће СДС радити на стабилизацији странке у сваком смислу.

Надовезујући се на све речено, Попадић каже да никакве одлуке Предсједништва СДС-а не могу преко ноћи од њих направити јаку странку.

"Након свих потреса, пораза, смјена кадрова, погрешног вођења и черупања од стране власти и опозиције, треба им дати период од неколико година да се покушају консолидовати", закључује Попадић.

Угашени домени СДС-а

Званични сајтови и интернет домен СДС-а су угашени, а како сазнајемо, разлог ове одлуке је што се СДС налази на ОФАЦ-овој црној листи. У документу се наводи се да је ријеч о трајном укидању домена "без могућности враћања и без могућности компензације штете". Ријеч је доменима sdsrs.com и sdsrs.net које је СДС користио од 2007. године, а угашене су и имејл адресе ове странке. Због тога у СДС-у су већ регистровали нови домен sds.rs. СДС је на црној листи од 2004. године, када су америчке санкције уведене многим функционерима те странке, а 2005. године Међународна кризна група према Канцеларији ОХР-а упутила је чак и позив да се забрани рад СДС-а, али се то ипак није десило.
 
(Независне)