НЕДЕЉКО ЧУБРИЛОВИЋ: Не вјерујем да постоји Србин који ће потписати да је Косово било како отуђено :: Semberija INFO ::

 

НЕДЕЉКО ЧУБРИЛОВИЋ: Не вјерујем да постоји Србин који ће потписати да је Косово било како отуђено


– Предсједник ДЕМОС-а Недељко Чубриловић изјавио је да је добро што је брже него раније формирана власт на нивоу БиХ и послате корисне поруке према пословним партнерима и сарадницима из међународне заједнице, јер грађани ове земље очекују бољу перспективу за себе и своју дјецу.

Чубриловић је уједно истакао да није добро било какво мијешање међународне заједнице у овдашњи политички живот, јер то не доприноси ефикасности у функционисању власти.

Он је нагласио да највећа опасност за овај простор јесте управо бесперспективност и да млади не виде како да ријеше своје проблеме и реализују очекивања.

“Зато би политичари у БиХ требали да се окрену више грађанима и међусобној сарадњи, а мање или никако међународној заједници. Наметање било каквих рјешења са стране није добро јер су много трајнија она која се постигну унутар БиХ између домаћих политичара”, рекао је Чубриловић за АТВ.

Када је ријеч о самопроглашеном Косову и снажним притисцима са стране, Чубриловић је навео да је то у овом моменту врло компликовано и да је руководство Србије у вези с тим заиста пред тешким задатком.

“Не вјерујем да постоји Србин који ће потписати да је Косово било како отуђено. Треба сачекати другачије међународне прилике, гдје нећемо имати само једну доминантну силу или једно виђење на том плану. А сматрам да Србија не смије никако да прихвати да је Косово отуђени или одвојени дио без обзира како реалност на терену то говорила”, рекао је Чубриловић.

Он је додао да не вјерује да би се косовски проблем могао прелити у БиХ и повезати са Републиком Српском јер постоји довољан број разумних људи.

Чубриловић каже да је као некадашњи предсједник Народне скупштине Републике Српске био неосјетљив на притиске међународне заједнице на штету Српске.

“Било је и таквих ситуација са непристојним понудама, али мој одговор је увијек био да су промашили адресу. Једноставно су након тога одустајали”, навео је Чубриловић.

Када је ријеч о односима са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком, који је и лидер СНСД-а, Чубриловић је рекао да су односи веома коректни, те да је та сарадња на нивоу пословне и професионалне, па и пријатељска.

Као актуелни министар саобраћаја и веза Српске Чубриловић је рекао да, упркос бројним проблемима, очекује реализацију градње ауто-путева који ће спојити Бањалуку и Београд, као и Бањалуку и Приједор.

Он је прецизирао да се на плану рјешавања наведених проблема требају рјешавати имовински и неки други односи с циљем да рокови завршетка радова буду испоштовани.

Када је ријеч о мосту на Сави у Градишци, Чубриловић је рекао да је на том плану све усаглашено са Хрватском, те да се чека завршетак прикључка на ауто-пут.

Говорећи о “Жељезницама Републике Српске”, Чубриловић је рекао да се проблеми у овом предузећу рјешавају кроз реструктурисање у сарадњи са Свјетском банком.

“Број радника сведен је на око 2.000, који је подношљив за ове прилике и услове, а циљ је што ефикаснији рад те фирме. Мора се ријешити и питање имовине да би држава могла да настави знатније улагање у ту фирму него до сада. То предузеће се мора поставити тако да ако не може бити самоодрживо да буде на располагању овдашњој и широј привреди”, рекао је Чубриловић.

Он је навео да су “Жељезнице” концентрисане на теретни транспорт гдје остварује највише прихода, али да се и ту могу постићи бољи резултати када се инфраструктура постави на виши ниво на чему се активно ради.

Осврћући се на изборне резултате ДЕМОС-а, Чубриловић је рекао да у складу са њима и заступљеношћу у парламентима у овој странци очекују адекватно учешће у извршној власти на свим нивоима.

Он је констатовао да у Демосу нема више струја како се спекулише, те да је имао састанак са најближим сарадницима на коме је исказано потпуно јединство у партији.

“Спроводимо унутарстраначке изборе и очекујемо да то завршимо до краја априла, те да изаберемо ново руководство”, рекао је Чубриловић.