Шеф „Вагнера”: Нећемо ускоро славити пад Бахмута :: Semberija INFO ::

 

Шеф „Вагнера”: Нећемо ускоро славити пад Бахмута


Фото - Твитер
Украјински град Бахмут око кога се месецима воде борбе није освојен упркос недавног руског напредовања, рекао је шеф паравојне организације „Вагнер” Јевгениј Пригожин наводећи да је тамо „покољ".

„Нећемо ускоро славити", рекао је Пригожин, преноси његова прес служба преко Телеграма.

„Бахмут неће бити заузет сутра, зато што ту има снажан отпор, гранатирање, ради 'машина за млевење меса' ", рекао је он у осврту на велике губитке на бојном пољу.

Група Вагнер која је регрутовала хиљаде затвореника да се боре у Украјини, води напад на Бахмут од прошлог лета и недавно је заузела низ суседних места покушајући да опколи град.

„Непријатељ се активирао и стално шаље нове резерве. Свакии дан измедју 300 и 500 бораца стижу у Бахмут са свих страна, артиљеријска паљба се повећава сваки дан", рекао је Пригожин.

Шеф проруских снага у украјинској области Доњецк где се налази Бахмут Денис Пушилин рекао је да Украјина не даје никакав знак да хоће да преда тај град, који је украјински председник Володимир Зеленски назвао „тврдјавом".

„Добро схватамо да за сада нема изгледа да неприатељ напусти своје положаје без борбе",рекао је Пушилин.

Град од око 70.000 становника пре руске офанзиве пре годину дана, Бахмут је сада великим делом уништен током више од шест месеци борби које су изазвале тешке губитке на обе стране.

Према портпаролу команде украјинске војске за исток, Сергију Череватију, у Бахмуту се још налази око 5.000 становника, упркос опасности.

Више украјинских званичника рекло је да због погоршања ситуације цивилима није дозвољен приступ Бахмуту, укључујући и члановима хуманитарних организација и новинарима.

„Само они који заиста имају потребе да удју у Бахмут у њега улазе", рекао је Черевати.

Шеф украјинске војне администрације у Доњецку Павло Кириленко рекао је да се доносе додатне мере да се евакуишу сви који су остали у граду.

Он је рекао да је цела линија фронта под сталним артиљеријским нападима, као и линија контакта и градови у позадини. Он је проценио да је истуација "тешка али под контролом".

Мада се оспорава стратешки значај Бахмута, тај град је постао симбол борбе измедју Москве и Кијева за контролу индустријске области Доњецк.

Денис Пушилин у петак је рекао да руске трупе имају под контролом три од четири пута снабдевања Украјинаца ка Бахмуту.


ПОЛИТИКА