Конаковић и Чавушоглу: Чувати и јачати односе Турске и Босне и Херцеговине :: Semberija INFO ::

 

Конаковић и Чавушоглу: Чувати и јачати односе Турске и Босне и Херцеговине


Наша емоција и наша опредијељеност да помогнемо народу Турске је неупитна, Босанци и Херцеговци су показали колико велико срце имају, поручио је министар вањских послова Босне и Херцеговине Елмедин Конаковић данас у Анкари.

Након састанка са министром вањских послова Турске Мевлутом Чавушоглуом још једном је изразио саучешће властима и турском народу због разорног земљотреса који је однио десетине хиљада људских живота.

"Имали смо други план. Наш план је био да доласком на Анталија дипломатски форум још једном потврдимо важност односа наше двије земље, нагласимо колико је Турска и турски народ у врху приоритета бх. вањске политике и то су били планови за нека сретна времена. Ове околности су нас мотивирале да промијенимо своје распореде и да доласком у Турску покажемо и суштински и симболично да чврсто стојимо уз народ Турске и власти турске државе", поручио је Конаковић.

Подсјетио је да су у свим кризама у хисторији Босне и Херцеговине, први који су прискакали у помоћ били углавном представници турске власти и “на томе смо им захвални“.

Конаковић је подсјетио и на поплаве које су 2014. године погодиле Босну и Херцеговину.

"Турски тимови били су међу првима или први на терену заједно са нашим у спашавању људских живота. Поносан сам на чињеницу да је Босна и Херцеговина међу онима који су послали највише људи у својим спасилачким тимовима и да су се ти тимови већ доказали и спасили неколико љуских живота. У поређењу са великим свјетским економијама ми нисмо тако развијена земља и снажна економија, али је наша емоција и опредјељење да будемо уз народ и власти Турске у овом тренутку заиста неупитна", истакао је Конаковић.

Нагласио је да су Босанци и Херцеговци још једном показали колико велико срце имају. Посјетит ће данас и Хатај, који је погођен разорним земљотресима.

​АА / БХРТ