Србија обиљежава Дан државности :: Semberija INFO ::

 

Србија обиљежава Дан државности


У Србији ће полагањем вијенаца, свечаном државном церемонијом у Орашцу, те додјелом ордена у Београду бити обиљежен Дан државности, у знак сјећања на два важна догађаја из историје Србије која су се десила на Сретење, 15. фебруара - Први српски устанак који је избио 1804. године и проглашење Сретењског устава 1835. године.

Дан државности Србије биће обиљежен низом манифестација којима ће присуствовати предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Српске Ненад Стевандић и премијер Радован Вишковић.

Код Споменика Вожду Карађорђу у Орашцу биће одржана државна церемонија полагања вијенаца и одавања почасти, коју од 12.00 часова можете пратити на нашем програму и порталу.

Након тога биће одржана државна церемонија полагање вијенаца и одавања почасти у цркви Светог Ђорђа на Опленцу у Задужбини краља Петра Првог, којем би требало да присуствује и предједница Владе Србије Ана Брнабић.

Планирано је и полагање вијенаца и одавање почасти на Гробу Незнаног јунака на Авали.

Сретење је један од најбитнијих догађаја у политичком, културном и историјском календару Србије.
На Сретење 1804. године почео је Први српски устанак. Био је то зачетак нововјековне српске државе. Тог дана 1804. године, група српских првака, наистакнутијих личности у Срба са простора некадашњег Београдског, односно Смедеревског пашалука, изабрала је Ђорђа Петровића Карађорђа за вожда, предводника устанка.

Поводом Дана државности, предсједник Србије Александар Вучић одликовао појединце и институције из различитих области културног, привредног, спортског и друштвеног живота, међу којима постхумно и фудбалера Синишу Михајловића.
 

РТРС