Због илегалних миграната ЕУ пријети враћањем виза :: Semberija INFO ::

 

Због илегалних миграната ЕУ пријети враћањем виза


- Европска унија тражи од земаља западног Балкана да хитно ускладе своју визну политику с визном политиком ЕУ ако не желе да се суоче с могућим враћањем визног режима.

Овако би се могли сажети закључци које је Европски савјет усвојио прошле седмице због све већег прилива илегалних миграната на простор ЕУ, а могуће поновно увођење виза би био један од механизама да се земље партнере ЕУ охрабри да се активније боре против илегалних миграција.

Многе земље ЕУ, попут Аустрије, тврде да се суочавају с огромним приливом илегалних миграната, а већина њих на територију ЕУ улази преко територије западног Балкана јер органи у тим земљама често пропуштају мигранте умјесто да их збрину на својој територији. Посебан проблем су и источне чланице ЕУ, попут Бугарске и Румуније, којима је ЕУ управо због тог проблема блокирала улазак у Шенген.

У Европској комисији кажу да ЕУ тренутно преговара с БиХ о појачаном споразуму о сарадњи с Фронтеxом, Европском службом за границе. 

"Нови споразум ће омогућити Фронтеxу да помогне партнерима у њиховим напорима да управљају миграторним токовима, предуприједи илегалне миграције и рјешава прекогранични криминал кроз читаву њихову територију. Наши партнери би требало да омогуће особљу Фронтеxа да има извршна овлаштења, попут граничних контрола и регистрација људи", нагласили су они.  

Појашњења ради, ЕУ тражи поштовање визне политике ЕУ у два контекста, у контексту миграната и у контексту безбједносне политике ЕУ. У контексту безбједносне политике ЕУ, ЕУ тражи да земље западог Балкана уведу визе руским држављанима као дио обавеза које проистичу из усклађивања безбједносне и спољне политике с ЕУ. У контексту миграција, ЕУ тражи да земље западног Балкана уведу визе земљама из којих велики број миграната долази легално на подручје западног Балкана, а онда се крећу ка границама ЕУ како би тамо или затражили азил, или илегално ушли на територију ЕУ. Једна од земаља којима ЕУ жели да БиХ уведе визе је Русија, и то и због кажњавања Русије због рата у Украјини и због чињенице да све већи број руских држављана преко територије БиХ жели ући у Хрватску, односно ЕУ. 

Наиме, како су нам рекли недавно у Министарству унутрашњих послова Хрватске, на граници Хрватске с БиХ, Србијом и Црном Гором је у посљедње вријеме повећан број руских држављана који желе ући у Хрватску, и додали су да се у највећем броју случајева ради о доласцима из БиХ. Како су нагласили, руски држављани од Хрватске траже азил како би се могли населити у ЕУ. 

Уз то, ЕУ је јесенас, како би казнила Русију због рата у Украјини, пооштрила услове за добијање виза руским држављанима који желе ући у ЕУ, чиме су укинуте визне олакшице које је ЕУ дала Русији 2007. године. Дио земаља чланица ЕУ тражио је забрану уласка руским држављанима у ЕУ, али око те одлуке није постигнута сагласност.
Што се тиче миграција, ЕУ је у петак усвојила читав низ нових мјера, које се углавном односе на већу контролу како се управља миграцијама у земљама преко чије територије илегални мигранти улазе на територију ЕУ, посебно када је ријеч о западном Балкану, за који је констатовано да је једно од кризних жаришта. У ту сврху ЕУ је индиректно запријетила могућношћу реактивирања визног режима. 

"Усклађивање визних политика према земљама у сусједству је од хитне и круцијалне важности за управљање миграцијама, као и за успјешно функционисање и одрживост безвизног режима гдје је то релевантно. У том смислу, Европски савјет наглашава да би требало ојачати мониторинг визних политика земаља у сусједству. Европски савјет поздравља напредак који је остварен у усклађивању с визном политиком ЕУ, и позива партнере на западном Балкану да предузму убрзане даље кораке", наглашено је. 

Када је ријеч о БиХ, у посљедњем мониторингу Европске комисије за земље западног Балкана наглашено је да БиХ није предузела активности да би даље ускладила своју визну политику с ЕУ, и и даље има безвизни режим с Азербејџаном, Бахреином, Кином, Кувајтом, Оманом, Катаром, Русијом и Турском.

"Држављанима свих ових земаља је потребна виза за улазак у ЕУ. Требало би избјећи сваку даљу девијацију од листе ЕУ за земље којима је потребна виза", нагласили су. 

У преводу, ово значи да је БиХ добила безвизни режим с ЕУ уз услов да усклади своју визну политику с политиком ЕУ, што није учињено до краја, посебно у контексту управљања миграцијама.

Прије рата у Украјини и прије избијања посљедњег таласа мигрантске кризе неиспуњавање ових обавеза није изазивало посебну пажњу, али сада неусклађивање визне политике с ЕУ долази у први план, што значи да ће ЕУ очекивати од БиХ да предузме потребне кораке.
 
(Независне)