Њемачка улаже више од 200 милиона евра у заштиту амазонске прашуме :: Semberija INFO ::

 

Њемачка улаже више од 200 милиона евра у заштиту амазонске прашуме


Њемачка министарка развоја Свења Шулце изјавила је данас да ће њемачка влада обезбједити 204 милиона евра Бразилу за заштите животне средине.

Од укупног износа 38 милиона долара је донација за фонд за очување Амазона, што представља највећи допринос  очувању амазонске прашуме, преноси АП.

''Са новом владом и тимом председника Луиза Инасија Луле да Силве и министарке животне средине Марине Силве имамо велику шансу да заштитимо шуму и понудимо нову перспективу људима који тамо живе'', рекла је Шулце.

Њемачка се такође обавезала да обезбједи фармерима 87 милиона долара зајмова са ниским каматама за обнову пољопривредних подручја и 34 милиона долара за заштиту амазонске прашуме, наводи агенција.

''Упркос свим потешкоћама, повећаном крчењу шума, отимању земље, пожарима, ужасној ситуацији у којој се налази аутохтоно становништво ово видимо као прилику да се преокрене читава ситуација'', рекао је Лула да Силва.

Силва је ступио на дужност предсједника Бразила почетком јануара и обећао да ће окончати сјечу шума до 2030.

АП наводи да је за вријеме мандата претходног предсједника Бразила Жаира Болсонара сјеча шума у бразилској Амазонији достигла врхунац у посљедњих 15 година, након што је он укинуо политику заштите животе средине у корист експанзије агробизниса.

Амазонска прашума покрива површину дупло већу од Индије и служи као брана климатским промјенама, јер дрвеће у њој апсорбује велику количину угљен-диоксида, а процењује се да се око две трећине шуме налази на територији Бразила.

Амазонска прашума је шума са највећим биодиверзитетом на свијету и садржи око 20 одсто свјетске слатке воде.

(Танјуг)