МИЈЕЊАЋЕМО ЗАКОН И СЛАВИТИ 9. ЈАНУАР :: Semberija INFO ::

 

МИЈЕЊАЋЕМО ЗАКОН И СЛАВИТИ 9. ЈАНУАР


Foto: Dejan Božić/RAS Srbija
На одлуку Уставног суда БиХ из марта, којом је 9. јануар по други пут проглашен неуставним, Народна скупштина ће вјероватно одговорити „техничким“ измјенама Закона о Дану Републике Српске.

Предсједник парламента Српске Недељко Чубриловић је прије неколико дана изјавио да се тренутно разматрају двије опције након што је Уставни суд БиХ крајем марта поново оспорио 9. јануар.

– Коалициони партнери разматрају да ли ће да услиједи измјена закона у правцу судске одлуке, наравно не доводећи у питање обиљежавање 9. јануара, или ће се то ријешити посебним одлукама Народне скупштине – рекао је Чубриловић у Добоју.

Будући да у НСРС још трају годишњи одмори, до Чубриловића јуче нисмо успјели да дођемо. Међутим, саговорници Српскаинфо упућени у дешавања тврде да је ближа прва опција, односно да се мијења Закон о Дану РС.

– То ће вјероватно бити неке техничке, козметичке измјене, чисто да се покаже како РС поштује одлуку Уставног суда БиХ, али вјероватно таква реакција Народне скупшине РС поново неће задовољити апетите бошњачких политичара. То значи да треба очекивати да они по трећи пут траже оцјену уставности 9. јануара и тако у недоглед. Дакле, купује се вријеме, а Српска и даље слави свој празник – тврди наш извор.

Какве су измјене закона могуће, у овом тренутку нико са сигурношћу не зна. Међутим, наши извори тврде да није искључено ни да се 9. јануар у закону ослови другим именом, а да се у пракси све ради као и до сада.
Које су правне могућности Републике Српске, питали смо професора уставног права Милу Дмичића.

– Најједноставније речено, Српска путем Народне скупштине, као највишег представничког и демократског органа законодавне, а тиме и уставнотворне власти, може међународној и домаћој јавности да каже остајемо при референдумској одлуци и закону којим смо регулисали постојање и начин обиљежавања Дана РС као историјске и политичке чињенице у настајању и опстајању Српске у оквиру БиХ – каже Дмичић за Српскаинфо.
 
Он подсјећа да је 99,81 одсто грађана изашлих на референдум 25. септембра 2016. рекло да жели да 9. јануар славе као Дан РС.

– Референдум је највиши демократски облик изјашњавања воље грађана и он се мора поштовати све док се на исти начин не промијени – сматра Дмичић.

Према његовим ријечима, РС има сва потребна уставна, политичка и демократска средства и механизме да заштити не само свој уставни положај и надлежности, него и своја обиљежја.

– Симболи уједињују људе у њиховом колективном, националном, културном и другом идентитету. Али, у овој земљи не мањка неуставног и противдејтонског спорења међу ентитетима, политичким партијама и лидерима, очигледно уз подршку представника међународне заједнице и Уставног суда БиХ, који и даље доноси политичке, а не правне одлуке. Он би коначно морао имати свој демократски утврђени законски оквир, без страних судија – закључује Дмичић.

Стевандић: Рјешење да нас оставе на миру

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стеванић за Српскаинфо каже да ће се 9. јануар и идуће године сигурно славити, „и то још боље и више“.

– То ћемо радити сваке године док то не постане нормално. Једино рјешење је да нас оставе на миру, као што смо и ми њих оставили – каже Стевандић.

Подсјећамо, Уставни суд БиХ, на иницијативу бошњачких делегата, укинуо је члан 2 став 1 Закона о Дану Републике Српске који гласи: „На основу потврђене воље грађана Републике Српске, 9. јануар се утврђује као Дан Републике“.

(српскаинфо.цом)