Рекордни приходи УИО БиХ и пореских управа: 19,5 милијарди КМ слило се у касе :: Semberija INFO ::

 

Рекордни приходи УИО БиХ и пореских управа: 19,5 милијарди КМ слило се у касе


- Пореске управе Републике Српске и Федерације БиХ и Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ у прошлој години прикупиле су готово 19,5 милијарди КМ, што је апсолутни рекорд од оснивања ових пореских институција.

Очекивано, највише је прикупила УИО БиХ, и то 9,926 милијарди КМ или милијарду и 480 милиона КМ, односно 17,5 више него у 2021. години. По прикупљеним приходима, иза Управе за индиректно опорезивање БиХ слиједи Пореска управа Федерације БиХ, која је прикупила 6,4 милијарде КМ, а годину дана раније 5,6 милијарди, што представља раст од 13,7 одсто у односу на 2021. годину, док је Пореска управа Републике Српске прикупила 3,103 милијарде КМ, што је за 362,1 милион КМ или 13 одсто више у односу на годину раније.

"Чињеница да имамо 19,5 милијарди прихода свих пореских управа указује на утицај инфлаторног ефекта на номинални износ економске активности. Ми већ сада можемо очекивати ниво економије преко 43 милијарде КМ.

Имамо податак којим свјетска банка очекује економски раст у БиХ који је други највећи у посљедњих десет година. То је реални раст од четири одсто, а имамо податак о инфлацији и све то је довело до чињенице да је ниво економске активности рекордан. Када је он рекордан, онда су порески приходи рекордни, онда је и запосленост рекордна", рекао је за "Независне новине" Саша Стевановић, економиста.

Код ентитетских пореских управа, очекивано, највише прихода прикупљено је по основу доприноса па је тако Пореска управа Републике Српске по том основу прикупила 1,967 милијарди КМ, што је за 174 милиона КМ више него у 2021. години, док је у Федерацији БиХ од прикупљене 6,4 милијарде КМ по основу доприноса прикупљено 68,7 одсто, док су приходи од директних пореза износили 19,5 одсто.

Директни порези у Републици Српској су наплаћени у износу од око 643,3 милиона КМ, што је за 157,7 милиона марака више него годину раније. Највећи раст се и даље биљежи код пореза на добит, који је наплаћен у износу од 329,8 милиона марака, што је за 86,7 милиона КМ или 36 одсто више него 2021. године. Поред тога, значајан раст наплате код директних пореза биљежи и порез на доходак који је наплаћен у износу од 268,1 милион КМ, што је за 35 одсто више у односу на 2021. годину.

"Интересантан је податак о пословним профитима јер то је оно што свакога треба да радује. То је извор нове инвестиције, очување радног мјеста и профит за предузетнички дио становништва", рекао је Стевановић.

За разлику од већине, Стевановић сматра да се у и овој години може очекивати наставак овог тренда по питању прихода, истичући да постоје најаве рецесије на глобалном нивоу, међутим како наглашава, Кина је недавно изашла са податком да ће реално расти шест одсто у 2023. години.

"Након тог податка старе процјене нису више актуелне. Очекујем да, и ако буде тешкоћа у 2023. години, ми ћемо се добро снаћи. Оно на чему треба радити је након економских добитака које имамо, да радимо на социјалној кохезији друштва", рекао је Стевановић.

Институција                                  2022.                             2021.
УИО БиХ                                      9,9                                8,4
Пореска управа ФБиХ                 6,4                                5,6
Пореска управа РС                    3,1                                2,7

Напомена: Бројеви су изражени у милијардама КМ