Оптужено девет особа: За 53 фирме незаконито извукли више од милион КМ у кешу :: Semberija INFO ::

 

Оптужено девет особа: За 53 фирме незаконито извукли више од милион КМ у кешу


- Кантонални суд у Сарајеву потврдио је оптужницу против девет особа у оквиру предмета "Задруга ИИ" који се сумњиче да су за 53 фирме из БиХ незаконито извукли више од милион КМ у кешу.

Како се наводи у саопштењу Кантоналног тужилаштва Кантона Сарајево, оптужница је потврђена против Надине Чајо, Ведада Чаје, Хусеина Боришића и Сенада Дркића због кривичних дјела организовани криминал, злоупотреба положаја и прање новца, те Елмедина Пињића, Фадила Мешановића, Јусуфа Мухића, Елдина Хаџиселимовића и Нихада Чивгина због кривичног дјела злоупотреба положаја или овлаштења.

"Оптужени за организирани криминал терете се да су посредством Агенције за запошљавање 'Wитрам' за 53 фирме из БиХ омогућили незаконито извлачење новца у готовини тако што су у званичним књиговодственим евиденцијама лажно приказивали ангажовање студената за обављање одређених послова у тим фирмама, при чему су организатори групе оптужени Надина и Ведад Чајо, те чланови групе Боришић и Дркић себи прибавили незакониту имовинску корист од 116.457 КМ а за 53 фирме омогућили стицање користи од 1.088.368 КМ", наводе из ове правосудне институције.

Додају да су међу тим фирмама одговорне особе оптужене за злоупотребу положаја терете да су у својству власника и одговорних особа исплаћивале лажне фактуре за ангажовање студената на рачун Агенција за посредовање при запошљавању "Wитрам" и "Леадинг", након чега би им се новац, по подизању са рачуна Агенција, умањен за провизију групе вратио "на руке" у готовини.

"На овај начин оптужени су прибавили незакониту имовинску корист, и то: Пињић за фирму 'Еуро-профил цоммерце' у износу од 469.208 КМ, а за обрт 'Еуро-профил' у износу од 10.974,15 КМ, Мешановић за фирму 'Мефас' у износу од 154.766,65 КМ, Мухић за фирму 'МТХ-АРИ' од 120.721,10 КМ, Хаџиселимовић и Нихад Чивгин заједно за 'Аса Ауто' у износу од 103.942.35 КМ који су већ закључили Споразум о признању кривње, којим је предвиђена казна затвора у трајању од по годину дана. Претходно је на рачун Федералне агенције за управљање одузетом имовином уплаћен цјелокупан износ од 103.942 КМ", наводе они.

Иначе, у оквиру предмета "Задруга ИИ" у претходном периоду Тужилаштво Катона Сарајево већ је оптужило 11 одговорних особа у фирмама које су пословале на овај начин.

"Неки од њих су до сада и правоснажно осуђени уз одузимање стечене имовинске користи", закључуји из овог тужилаштва.
 
(Независне)