Већи порез за оне који имају више некретнина :: Semberija INFO ::

 

Већи порез за оне који имају више некретнина


БАЊАЛУКА - Надлежне институције у Српској планирају увести веће пореске стопе власницима који имају више од једне некретнине, а та одлука могла би да ступи на снагу идуће године.

То је најављено у програму економских реформи за период од 2023. до 2025. године, који је скројила Влада, а усвојила Народна скупштина РС.

У дијелу тог документа, посвећеном опорезивању непокретности, наведено је да је у Српској модел опорезивања непокретности према њиховој тржишној вриједности на снази већ десет година, а Закон о порезу на непокретности у неизмијењеном облику у примјени шест година.

- До сада се показало да је овакав модел опорезивања непокретности добар. Да би био потпуно успјешан, потребно је извршити одређена прилагођавања, посебно у смислу укључености јединица локалне самоуправе у употпуњавање Фискалног регистра непокретности и утврђивање почетних вриједности непокретности - наведено је у програму економских реформи.

У истом документу наглашено је да је потребно анализирати и направити одређена прилагођавања у односу на висину пореских стопа оних пореских обвезника који имају више непокретности од оних који имају само једну некретнину која је намијењена за становање.

Надлежни планирају у овој години да усвоје измјене Закона о порезу на непокретности, али и да скроје анализе које ће бити основ за увођење различитих стопа пореза за оне некретнине које имају већу вриједност као и за оне који имају више кућа и станова.

- Те мјере имаће позитиван ефекат на буџете општина и градова с обзиром на то да ће доћи до раста прихода од пореза на непокретности - навела је Влада у својим плановима.

У Савезу општина и градова РС наглашавају да већ дуже вријеме заговарају измјену Закона о порезу на непокретности и то у правцу да у примјени буду различите стопе пореза на некретнинама и у зависности од зона у којима се оне налазе.

- Закон је већ дуже у примјени и сматрамо да су поједине његове одредбе зреле за корекцију. Због тога ћемо предложити увођење више основица пореза за различита подручја општине, односно града. Ићи ћемо у том правцу да тамо гдје је строги центар у којем људи имају некретнине плаћају већу пореску стопу у односу на оне који имају кућу или пак стан на неким удаљенијим локацијама од центра локалне заједнице - рекао је “Гласу Српске”  предсједник Савеза општина и градова РС Љубиша Ћосић.

Нагласио је да ће тражити прогресивну стопу пореза, односно да онај ко има више квадрата стамбеног простора плати и већи порез.

- Ако неко има пет некретнина у строгом центру, нема сумње да њему треба увести већу стопу по два основа. Дакле, прво на основу тога што су те некретнине у строгом центру, а друго због тога што има више станова или пак кућа  - објаснио је Ћосић на примјеру. 

Квадратура


Према закону који је тренутно на снази власници некретнина ослобођени  су плаћања пореза на 50 квадратних метара простора. Поред тога сваки члан домаћинства ослобођен је по додатних 10 метара квадратних. Порез становници плаћају у двије рате годишње, а свака локална заједница одлучује колико ће стопа пореза износити.


Глас Српске