Трују међунационалне односе да би кризу сакрили под тепих :: Semberija INFO ::

 

Трују међунационалне односе да би кризу сакрили под тепих


Инциденти као што су недавни напад на Београђане и вријеђање њихове дјеце узвицима "Убиј Србе" у Сарајеву, уринирање код џамије у Бијељини или раније лупање возила са српским таблицама у Хрватској, посљедица су запаљиве реторике политичара, који такав рјечник користе за скретање пажње са суштинских проблема, попут масовног бјежања грађана с ових простора и тешке економске кризе с којом се свакодневно боре.

Сматрају то аналитичари, који додају да таква тактика политичарима већ годинама пролази, па је зато и не мијењају.
Есад Бајтал, социолог и аналитичар из Сарајева, напомиње да иза немилих сцена стоји политика и атмосфера дизања тензија, односно прљави језик политикантства и политиканата.

"Ми смо заборавили властиту прошлост која је била људска и уљудна. Данас пљујући по њој, заправо пљујемо по себи, и то на најгори могући начин. У практичној изведби, то самопљување људи по људима изгледа управо тако како и ти случајеви - да недужни нападају недужне, некриви некриве, а од тога користи имају само скривени, потајни режисери и диригенти који из позадине диригују атмосферу и психозу која производи то нешто што би требало бити случај, а код нас све чешће постаје правило", каже Бајтал.

У политици, додаје, нема случаја - то је игра користи и све што она ради - ради против оних које тобоже брани.
"Раде то да би остали тамо гдје им није мјесто, кад не могу да га одрже на начин како се одржава - немају економске и никакве резултате, овдје је све упропаштено, економија, али и морал. Из овог неморала лако је произвести случајеве о којим причамо. Имате политичаре који вјечито трују друштвену атмосферу и међуљудске и међунационалне односе, јер не могу да оправдају властито богатство те сиромаштво, биједу и глад грађана и њихово бјежање из земље", каже Бајтал за "Независне новине".

И Иван Шијаковић, професор социологије у Бањалуци, у изјави за "Независне новине" каже да политичари намјерно форсирају подјеле.
"Ниједна националистичка партија, како их ја зовем, у БиХ не би остала на политичкој сцени да не форсира поделе и да не шири страх од 'оне друге стране'. Када би то престали, сва друга, животна питања, дошла би на дневни ред, попут тога зашто је животни стандард тако низак, зашто је велика незапосленост, зашто је велики одлив људи", рекао је Шијаковић и додао да би, када би на пет година била забрањена прича о подјелама, нестало бар 10 партија које је форсирају.

Жарко Пуховски, угледни политички аналитичар из Хрватске, говорећи о оваквим инцидентима, упозорава да не постоји јасна друштвена осуда, него, заправо, постоји више или мање индиректног подстицања на то у говорима високих функционера.
"По мојем суду, на све три стране, добро је то да људи сада пуно мање слушају те говоре него прије 30 година, јер они нису пуно мање запаљиви него тада, али их већина људи више не схваћа озбиљно", рекао је Пуховски за "Независне новине".

Нагласио је да сличних проблема има свугдје у свијету, те број оваквих случајева расте и у западној Европи.
"Али проблем је што нема јасне осуде, већ се у великом дијелу интелектуалне и политичке елите проналазе оправдања за такозване 'наше'. Нашим политичарима добро иде, па зашто би се мијењали? Они су добро успијевали и успијевају. Зато не мијењају своју стратегију", нагласио је Пуховски за "Независне новине".

Подсјетимо, отац дјечака из Београда избоден је ножем у сарајевском насељу Илиџа, када је у суботу навече нападнута група родитеља младих фудбалера београдског Фудбалског клуба Звездара, који су учествовали на међународном турниру, а нападу је претходио још један инцидент када је група осмогодишњака из Сплита скандирала "Убиј Србина" за вријеме утакмице против српских вршњака. У Сарајеву је ухапшено десет особа, а терете их за насилничко понашање. Предати су Кантоналном тужилаштву Кантона Сарајево.

"У току је испитивање осумњичених, након чега ће поступајући тужилац донијети одлуку о даљим мјерама", рекла је јуче портпаролка овог тужилаштва Азра Бавчић.

Прије неколико дана, јавност је шокирао и снимак који је настао у Бијељини, гдје један мушкарац уринира код локалне џамије, а ту је био још један мушкарац.
"Ово што је учињено вријеђа све нас и ово није први случај којим се вријеђају и исмијавају вјерска осјећања Бошњака муслимана у Бијељини и Јањи", саопштио је Меџлис Исламске заједнице Бијељина, а бијељинска полиција је саопштила да је идентификовала двојицу малољетника (17) који су осумњичени за овај инцидент.
Осуди овог чина придружио се и Мустафа Градашчевић, потпредсједник Скупштине Града Бијељина.
"Мучно је гледати то што је учињено и објављено у јавном простору, поготово што се, изгледа, ради о младим људима", казао је Градашчевић.


Независне новине