Војска Србије јача специјалне јединице, очекује дронове домаће производње :: Semberija INFO ::

 

Војска Србије јача специјалне јединице, очекује дронове домаће производње


Председник Александар Вучић изјавио је данас после састанка у Дому Гарде Војске Србије на Топчидеру, где су му представљени резултати анализе стања, оперативних и функционалних способности Војске за 2022. годину, да ће се војска у наредном периоду усредсредити више на беспилотне летелице и дронове домаће производње, као и да ће се радити додатно на снажењу и јачању наших специјалних јединица.

Вучић је најавио да ће припадницима специјалних јединица, такође, бити повећане плате и да ће основна износити више од 200.000 динара, а да ће са прековременим радом бити и до 320.000 месечно.

„Ја ћу на Дан државности издати наредбу као врховни командат, а затим и начелник Генералштаба расписати конкурс за пријем младих момка и девојака у специјалне јединице, до 5.000 људи”, рекао је Вучић.

Он је истакао да је циљ додатно снажење и јачање наших истакнутих специјалних јединица.

„Имали смо информисање о оперативним и функционалним способностима Војске Србије и сагледали све недостатке и сагледали све око додатног опремања и наоружавања и планове и у претходној и за ову годину. Морамо много више да се определимо за добијање нових средстава из одбрамбене индустрије Србије, као што смо испоручивали Пасарсе, Милоше , мале Лазаре и Гвоздике и друго, тако ћемо и на беспилотне летелице и дронове пре свега домаће производње, да се усредсредимо и много тога да уложимо у даљи раст животног стандарда припадника војске”, рекао је Вучић.

Каже да је први пут после много деценија био већи број примљених него оних који су напустили војску у последње две године.

Вучић је додао да је зато ове године повећање плата за Војску 25 одсто.

Вучић је рекао да ће бити примљено до 5.000 младих у специјалне јединице, као што су 72. специјалне бригаде, 63. падобранске и јединице Кобре.

„Затим ниво 2, у оквиру батаљон Копнене војске и углавном извиђачких јединица и ниво 3 у оквиру чета у оквиру бригада извиђичаких јединица”, рекао је Вучић и додао да ће основна плата бити већа од 200.000 динара.

Како је рекао, то значи да ће са свим дежурствима и прековременим радом плата ићи чак и до 320.000 динара месечно.

„Дакле, желимо и да тим огромним платама подстакнемо младе да се пријаве за специјалне јединице Војске Србије”, рекао је Вучић.

Каже да на Србију веома негативно утиче рат у Украјини, пошто не можемо да увозимо као што смо планирали и платили наоружање и војну опрему, као и због тога што не можемо да увозимо резервене делове.

„Зато морамо да се оријентишемо на сопствене снаге, погледали смо и безбедносно окружење и видели где су све безбедносни ризици, сагледали снагу свих других и своју снагу упоредили и то ћемо наставити да радимо”, закључио је Вучић.

Састанку су поред Вучића присуствовали и премијерка Ана Брнабић, председник Скупштине Србије Владимир Орлић, потпредседник владе и министар одбране Милош Вучевић и начелник Генералштаба Војске Србије, генерал Милан Мојсиловић.


Политика