СДС и ПДП на прекретници :: Semberija INFO ::

 

СДС и ПДП на прекретници


БАЊАЛУКА - Кључне политичке партије у Републици Српској, међу којима су СНСД, СДС, ПДП и ДЕМОС од прољећа до јесени требало би да добију нове страначке лидере, а аналитичари сматрају да ће ова година бити преломна за неке од тих партија јер ће од имена будућих предсједника зависити увелико и наставак њиховог политичког живота.

Дио политичких странака у унутарстраначке изборе, редовне или ванредне, иде након општих избора, а припреме за изборне скупштине већ су почеле у опозиционим редовима у којима је, посебно када је ријеч о СДС-у, било турбулентно након октобра прошле године.

Чланови Предсједништва СДС-а, на челу с дотадашњим предсједником Мирком Шаровићем, поднијели су оставке због једног од најлошијих резултата на изборима, а кормило странке је, у својству вршиоца дужности предсједника, преузео Милан Миличевић који је годинама на мјесту предсједника Главног одбора.

- Све тече по плану. Завршна изборна Скупштина СДС-а је у мају када ће бити изабрано ново руководство. Ако расположење чланства буде да ја будем предсједник прихватићу, а ако не, опет добро јер биће неко ко је по њиховом виђењу компетентан да води странку - рекао је Миличевић за “Глас Српске”.

ПДП, ипак, упркос значајној дози незадовољства међу чланством, након општих избора се није одлучила на радикалне потезе, попут оставки или смјена руководећих кадрова јер им су, како рекао и лидер Бранислав Бореновић, ближе редовни избори на којима он неће бити кандидат јер према страначком статуту на мјесту предсједника може бити само два пута узастопно.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић већ је истицао да је спреман да засједне у фотељу првог човјека ПДП-а, занимљиво би могло бити у редовима ДЕМОС-а јер актуелном страначком руководству ускоро завршава четворогодишњи мандат, а и СНСД ће ускоро на изборни Сабор, на којем ће, како се могло чути, значајно реконструисати и Предсједништво и Главни одбор.

Универзитетски професор и политички аналитичар Драго Вуковић каже да је обавеза странака да након избора анализирају узроке стања политичких странака, али и да то мало ко ради.

- Сваки нови политички догађај, у смислу унутарстраначких избора, требало би да доносе нека освјежења. Ако је резултат лош, треба смијенити руководство које је у том тренутку било, да се анализирају узроци лошег стања и то ревидира нуђењем нових лидера и програма. То је елементарна политичка абецеса за странке с лошим резултатом и оне у пропадању - рекао је Вуковић.

СДС је, каже, у веома дубокој кризи, а постављање Миличевића за предсједника тренутно ништа не значи, иако је он у овом моменту најмање лоше рјешење јер га одржавају у животу они резултати које остварује у свом Теслићу.

- СДС-у треба нови лидер, не неко од ових што су били. Треба наћи новог, талентованог, младог лидера који може да повуче странку и извуче је из жабокречине, ко зна шта је СДС и ко може да је врати на њено мјесто - рекао је Вуковић.

ПДП је, према његовом мишљењу, у још већој кризи него што изгледа.

- На изборима су показали сву недораслост вођења те странке, од стране Бореновића који је класични политички дрекавац. Да им није Станивуковића и да нису имали покушај с Јеленом Тривић, били би у знатно лошијем стању него СДС. Ако унутарстраначки избори не доведу на чело партије младог човјека попут Станивуковића, додатно ће ослабити - истакао је Вуковић, који сматра да се Тривићева, због постизборног понашања, веома искомпромитовала.

У специфичној ситуацији је и СНСД, као најмоћнија партија.

- СНСД ће у будућности доћи у проблеме. То је странка која има једног великог лидера, али је његова политичка каријера при крају. Милорад Додик је човјек који је све прошао, али питање је зашто није обезбиједио квалитетан политички капацитет својих насљедника. Ко су ти млади лидери СНСД-а. Мислим да у странци има много младих људи, али нису избачени на површину политичког дјеловања. Око Додика је екипа политичких пензионера, а нема јаких, младих лидера или средњих политичких година као што је био Игор Радојичић. Зато се поставља питање шта ће бити са СНСД-ом кад га не буде водио Милорад Додик - закључио је Вуковић.

Промјена назива?

Предсједник СНСД-а Милорад Додик крајем прошле године објелоданио је да у тој партији размишљају и о промјени њеног назива. Могуће је да, како је рекао, Странка независних социјалдемократа промијени назив са истом скраћеницом у Снага народа, снага државе - СНСД.

- За скраћеницу СНСД сматрамо да је то “Снага народа, снага државе”, не само да је то назив странке. Можда ћемо чак и трагати за тим да у наредном времену промијенимо назив и да остане иста скраћеница, да се СНСД зове Снага народа снага државе - СНСД. Тако да ћемо ући у неку врсту реформе - рекао је Додик.


Глас Српске